„Българските деца заслужават качествена и евтина храна, категорична е народният

...
„Българските деца заслужават качествена и евтина храна, категорична е народният
Коментари Харесай

Сидорова: Българските деца заслужават качествена и евтина храна

„ Българските деца заслужават качествена и евтина храна ", безапелационна е националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Кристина Сидорова по време на парламентарен надзор към министъра на земеделието Румен Порожанов. Сидорова изясни, че през месец юни са излезли резултатите от осъществен разбор на Българската организация по сигурност на храните, който съпоставя качеството и цените на българските хранителни артикули и техните аналози. „ Констатирани бяха редица разлики, като извънредно тревожни са данните, касаещи детските храни ", добави тя.

Като образец уточни детски пюрета на една и съща марка, продавани на български и европейския пазар, които имат разлика в наличието на продуктите в тях. „ Няма потребност да прецизирам, че по-некачествените храни са на българския пазар. Още по-фрапираща и будеща неразбиране е голямата разлика в цените на българските и европейските пюрета - сред 90% и 107% по-високи цени заплащат бъдещите майки ", сподели още националният представител. Тя попита министъра на земеделието какви съответни ограничения ще бъдат подхванати, тъй като действителни дейности няма, имайки поради, че отчетът е прочут към този момент съвсем 3 месеца.

Надя Клисурска към министър Порожанов: Каква е позицията Ви по двойните стандарти на храните и проблемите с фипронила в яйчения прахуляк?

„ Запознати сме от медиите със срещите Ви с Комисията за отбрана на потребителите и срещата със Съвета на министрите и изнесения отчет. Но каква е българската позиция и смятате ли, че би трябвало да има нова законова наредба по повод подобряването на законодателството в тази посока? ", попита националният представител от левицата Надя Клисурска министъра на земеделието. Тя акцентира, че казусът с качеството на храните е доста настоящ и поради зародилия проблем с фипронила в яйчения прахуляк в средата на месец юли. „ От медиите чухме, че в България няма подобен проблем и не може да има, само че през август месец две партиди са открити със инфектиран яйчен прахуляк и то в храна, чийто съществени консуматори са децата - над 25 тона сладолед. Каква е вашата позиция по двойните стандарти на храните и проблемите с фипронила в яйчения прахуляк? ", попита още националният представител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР