Българските депутати гласуваха в понеделник по бързата процедура премахването на

...
Българските депутати гласуваха в понеделник по бързата процедура премахването на
Коментари Харесай

Politico: Макар дерогацията в България да пада през март, Путин пак ще събере 150 млн. евро преки приходи

Българските депутати гласоподаваха в понеделник по бързата процедура премахването на отпадане на таксата за транспорт на газ и за дерогацията за съветския нефт. Освобождаването от глобите идва шест месеца по-рано на фона на недоволството, че мярката набира милиони за военните старания на съветския президент Владимир Путин в Украйна.

Правната смяна пристигна, откакто Politico разкри предишния месец, че България е разрешила на милиони барели московски нефт да доближат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която по-късно е изнасяла разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страни от Европейски Съюз.

Припомняме, че предходната година Брюксел наложи възбрана за целия блок върху вноса на съветски недопечен нефт по море, само че даде на София изключение, целящо да отбрани локалните консуматори от високите цени на горивата, написа Politico, представено от.

Вместо това, малката врата е събрала почти 983 милиона евро за Кремъл посредством индустриални и експортни такси от февруари. Той също по този начин генерира съвсем 500 милиона евро облаги за притежателя на рафинерията " Лукойл ", най-голямата съветска частна петролна компания, съгласно систематизиран разбор, направен за българския парламент и забелязан от Politico.

В шумна парламентарна сесия в понеделник, която стартира със конфликти на крайнодесни депутати от проруската партия " Възраждане “ с депутати (бел. ред. от ДПС) и блокиране на достъпа до микрофони, българските депутати гласоподаваха в поддръжка на предлагането за преустановяване дерогацията през март, вместо предходния краен период - 31 октомври. Депутатите също се съгласиха да спрат квотите за експорт от притежаваната от " Лукойл " рафинерия от 1 януари.

Все отново новият закон не съумя да затвори втората малка врата, която разреши на България да внася милиони барели непреработен съветски недопечен нефт над лимита от 60 $ за барел, избран от Европейски Съюз и неговите съдружници от Г-7, с цел да понижат в допълнение бюджетните доходи на Русия, написа още в публикацията си Politico.

Макар и законна, мярката събра спомагателни 430 милиона евро директни налози на Кремъл сред август и октомври, заяви Politico предходната седмица. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, сподели по-рано, че " това ще окаже напън върху държавното управление също да затвори ценовите ограничавания ".

Въпреки дипломатическите апели да се подхващат дейности по този въпрос, българският министър-председател Николай Денков в петък уточни, че държавното управление няма да се заеме особено с дупката в ценовия таван. " Най-добрият метод да се затвори тази правна празнота е да се приключи прибързано освобождението на България от глобите ", сподели той пред Politico на срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

Това значи, че страната може да събере още 150 милиона евро директни доходи за Путин, преди дерогацията да завърши през март, съгласно нов разбор на мозъчния концерн " Център за проучване на демокрацията ", оповестен в понеделник. Все отново Петков сподели пред Politico, че преждевременното преустановяване на дерогацията ще коства на държавното управление 700 милиона евро изгубени данъчни доходи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР