Български учени участват в международен проект за създаване на нанопокрития

...
Коментари Харесай

Учени от БАН създават нанопокрития срещу вируси


Български учени вземат участие в интернационален план за основаване на нанопокрития против вируси
(снимка: CC0 Public Domain)

Нанопокрития, които могат да спрат заразното деяние на вируси и бактерии по разнообразни повърхности като дръжки на порти и банкомати, създава интернационален екип от учени в границите на план „ STOP ” – Surface Transfer of Pathogens (Повърхностен Трансфер на Патогени).

Целта е да се предотврати възникването на инфекции посредством контакт със инфектирани повърхности и по този метод да се усъвършенства отбраната на човешкото здраве. В научните проучвания взе участие екип от Института по електроника на Българска академия на науките, който ще търси решение на казуса посредством незадълбочено структуриране за възстановяване на антимикробната интензивност.

Проектът „ STOP ” е финансиран от Европейски Съюз и включва 15 организации от промишлеността и университетските среди. „ Федералният институт за проучване и изпитване на материали ” (Bundesanstalt für Materialforschung und prüfung – BAM) в Германия и Университетът в Бирмингам (UoB) управляват научните проучвания, оповестиха от Българска академия на науките.

Различни повърхности в зони, посещавани от доста хора, като дръжки на порти в публичния превоз и медицински кабинети или банкомати могат да допринесат за разпространяването на вируси или бактерии. Рискът от заразяване е огромен за възрастни хора, дребни деца и хора с хронични болести, при които може да има рискови последици.

Идеята на учените е да създадат нанопокрития, които след нанасяне върху тези повърхности да лимитират пътищата за предаване на болести. Ще се търсят способи за съчетание на съвременни нанотехнологии с новаторски материали за разработка на повърхностни покрития, които защищават от патогени.
още по темата
Проектът ще продължи до месец август 2026 година, а първите резултати се чакат през февруари 2024 година Целта е да се разработят разнообразни субстанции, които имат необятен набор от антивирусни и антимикробни свойства и предотвратяват развиването на устойчивост.

Фокусът е върху наночастиците и антимикробните пептиди, т.е. протеинови молекули, които също се създават естествено от живи организми, с цел да се усили отбраната против бактерии.

Учените ще проучат дали антивирусните и антибактериалните резултати могат да бъдат реализирани и посредством наномащабни повърхностни модификации с лазерно-индуцирана обработка на материали и дали такива наноструктури могат да се комбинират с химически модификации, с цел да се даде опция за още по-добра отбрана.

Ефикасността на нанопокритията и лазерно индуцираните повърхностни структури ще бъдат изследвани както в лабораторна среда, по този начин и в действителни условия като домове за възрастни хора. Ще бъдат създадени нови способи за изпитване, които по-късно би трябвало да доведат до нови стандарти за антивирусни и антибактериални проби на материали с висока степен на досег.

В допълнение, в границите на плана учените ще прегледат в детайли аспектите за сигурност на наноматериалите посредством изследвания на токсичността за индивида и околната среда и разбори на виталния цикъл.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР