Български работници си пускат 10 дни отпуск и отпрашват за

...
Български работници си пускат 10 дни отпуск и отпрашват за
Коментари Харесай

Българи си взимат отпуск, за да берат грозде в Шампан за 80 ...

Български служащи си пускат 10 дни отпуск и отпрашват за Шампан, с цел да берат грозде. Сметката им излиза, тъй като минималното възнаграждение във Франция, в това число и при работа в селското стопанство, е 10.20 евро/на час. При осем часа в лозята това прави 81,60 евро отплата. Често обаче нашенци са принудени да работят при доста неприятни условия, а спомагателният труд не се заплаща.

Това са част от заключенията на българските инспектори по труда, които в интервала 14 - 16 септември 2021 година са се присъединили в взаимни инспекции в района Шампан, Франция. Български сезонни служащи там все по-често се наемат непосредствено от локални работодатели, което лимитира опциите за надзор на Инспекцията по труда у нас, обобщават от ИА " Главна ревизия по труда ".

При една от инспекциите инспекторите са се натъкнали на група българи, настанени при неприятни битови условия. Хората обаче признали, че са склонни да вършат взаимни отстъпки поради късия период на заетостта. За тях било по-важно да им бъде заплатено. На друга група пък не им било обещано работно облекло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР