Български огнеборци се притекоха на помощ в Гърция, защото 93

...
Български огнеборци се притекоха на помощ в Гърция, защото 93
Коментари Харесай

Евакуация и борба с пламъците: Пожари изпепеляват къщи и автомобили в Гърция

Български огнеборци се притекоха на помощ в Гърция, тъй като 93 огнища са пламнали там през последното денонощие . Хиляди се изтеглят от покрайнини на столицата Атина.

Извън надзор остава и големият огнен фронт край Александруполис. Продължава да гори и покрай българската граница.

36 огнеборци с 5 коли се включва в гасеното на стихията в региона на Александруполис

Заради пожарите доста български тежкотоварни камиони изчакват на пристанището в Александруполис. „ Още на автомагистралата ни отбиха в дясно към първото селце, само че там ни упътиха към Александруполис. Казаха ни или да изчакаме, или да се връщаме назад в България. Около автомагистралата всичко беше изгоряло. Имаше пожарни коли “, споделя за bTV един от водачите.

 Пожарите към Атина Снимка: Reuters

Ситуацията към гръцката столица е още по-сложна. От 3 часа тази сутринта жителите на селищата северно от Атина получават смс-и за евакуация. Цяла нощ над 200 огнеборци, доброволци, военни и служители на реда се пробват да овладеят стихията.

Около 30 къщи в три села в област Кавала са изгорели

„ Пожарът избухна по едно и също време на четири или пет места, внезапно цялото село пламна – от западния до източния край. Всичко беше в пламъци! Никога не сме виждали сходно нещо. Всички се събрахме и започнахме да обливаме къщите с вода “, изяснява Вангелис Ватракопулос.

Евакуирани са манастир и домове за възрастни хора. В региона има и военна база. Огънят към този момент погълна къщи, коли и магазини. Пепел и черен пушек обгръщат Атина.

През последните часове огънят се разпростря и в Родопите, достигайки на 25 километра от границата с България

„ Ветровете са доста мощни, приближават 10-а степен по скалата на Бофорт. Това е доста сложна задача за пожарникарите. Бог да ни е на помощ “, споделя и Сотирис Масурис.

Сателитните данни демонстрират, че димът е стигнал чак до Йонийските острови. А фотоси на хора, опитващи се да спасят кучета, овце и коне, трогнаха обществените мрежи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР