Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите

...
Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите
Коментари Харесай

Силно българско присъствие на Европейския форум на пивоварите

Български научни проучвания бяха показани на Европейския конгрес на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна спогодба (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развиването и нововъведенията в бирената промишленост у нас станаха притежание на участниците в събитието посредством водещата публикация в BrewUp , списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, отдаден на Съюза на пивоварите в България (СПБ) , излезе в третия брой, публикуван особено за Форума.

Организираните от Пивоварите на Европа Форум и Конгрес на ЕВС събраха над 1000 участници от целия свят - производители, работещи по веригата на доставките, откриватели, специалисти, които изготвят тактиките за развиване, и други експерти. Някои от най-големите имена в производството на бира в Европа демонстрираха своите последни нововъведения и разработки в науката и проучванията в региона.

„ Тази година ЕВС, общността, която основава стандартите в бранша и подкрепя софтуерно и научно пивоварите, празнува своята 75-годишнина “, изясни Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите. В продължение на 3 дни бяха показани към 90 отчета и 110 научни постера. Присъстващите наблюдаваха повече от 30 разнообразни семинара и презентации за преработването, възобновяване, новите технологии за варене на питие, дестилация, пастьоризация и други Специално внимание беше отделено на тестването и поддържането на микробиологична непорочност при производството на бира в мини и микропивоварните, добави Радомирова. Тя е безапелационна, че тази толкоз дейна научна активност демонстрира, че пивоварната промишленост с технологиите и новите способи, които употребява, е измежду най-бързо и отговорно разрастващите се сектори.

По думите й имаме съображение да се гордеем с българското наличие – както в специфичния брой на списанието на Пивоварите на Европа, по този начин и от присъединяване в постерната сесия с първото по рода си проучване на микроорганизми в пивото с потреблението на метагеномика. Проучването е осъществено от български учени и показано от доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Изследван е видовият състав на микроорганизмите в някои марки бира, създадени у нас, като е употребен нов съвременен способ за идентификацията им.

Поради обстоятелството, че микроорганизмите въздействат върху образуването на усета и аромата на пивото, тяхното установяване дава опция да се проследят неповторимите характерности на всяка марка. Ето за какво е показано потреблението на модерни ДНК технологии в практиката, в това число при контрола на качеството и хигиената при производството на бира.

На Форума беше коментирано, че от всеки 131 $ от международния БВП един се генерира от бирената промишленост. По отношение на работната претовареност, в международен мащаб на всеки 110 заети лица едно е част от директната и индиректна претовареност на пивоварния бизнес.

Ето за какво бяха показани и обсъждани редица планове, които демонстрират по какъв начин пивоварството може да продължи да се развива, да стане по-иновативно и да възвърне позициите си без значение от пандемичната конюнктура и войната в Украйна, която сега нарушава икономическите, енергийните и питателните системи на Европа и света. Като цяло, з а излизане от рецесията браншът залага на съдействието и модерните решения за стабилно развиване. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР