Български и полски лекари извършиха първата съвместна операция за имплантиране

...
Български и полски лекари извършиха първата съвместна операция за имплантиране
Коментари Харесай

Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България

Български и полски лекари направиха първата взаимна интервенция за имплантиране на кохлеарен уред в Североизточна България.

Уникалната намеса беше осъществена в шуменската болница, където оттук насетне ще се вършат такива интервенции - те дават късмет на хората с проблеми в слуха да чуват и да контактуват свободно.

Първите пациенти са дете на 4 години, което е с вродена глухота, и мъж на 42 години, изгубил слуха си след контузия на главата. Имплантът ще разкрие пред тях нов свят от звуци, който ще им разреши да приказват и поддържат връзка свободно. Процедурата е доста комплицирана и двамата шуменски хирурзи доктор Красимир Бозов доктор Росица Страшимирова са минали особено образование.

" Отваря се охлювчето на междинното ухо и вътре с тъничък тънък електрод до 20 мм, под 1 мм широчина, който приема подадения от външното устройство сигнал към процесор, който го превежда към сетивните кафези ", изяснява доктор Красимир Бозов от МБАЛ-Шумен.

Полските лекари Пьотър Скаржински и проф. Хенрик Скаржински, които бяха част от операционния екип, направиха първите сполучливи интервенции. И двамата са водещи експерти в региона на имплантирането, а професор Скаржински слага началото на непрекъсната стратегия за присаждания на импланти.

" Много значим миг е последващата рехабилитация и грижа, която би трябвало да бъде покрай местоживеенето, тъй като тази грижа ще бъде нужна до края на живота им ", сподели проф. Хенрик Скаржински.

В Североизточна България има към 1,5 млн. души, а от сходна интервенция се нуждаят 2 на 1 000 души.

" Днешните пациенти съставляват две групи, които могат да бъдат лекувани благодарение на имплантите. Навременното слагане на имплант разрешава на едно такова дете да тръгне обикновено да учебно заведение, да се развива обикновено ", добави проф. Пьотър Скаржински.

Ефектът от интервенцията не е незабавен. След 30 дни ще е нужна конфигурация на външното устройство. Операциите за слагане на кохлеарни импланти в Шумен ще бъдат безвъзмездни за пациентите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР