Български духов оркестър с нестандартен кавър на най-популярната рождествена песен

...
Български духов оркестър с нестандартен кавър на най-популярната рождествена песен
Коментари Харесай

На гости на литаковската духова музика

Български духов оркестър с ексцентричен кавър на най-популярната рождествена ария - Джингъл белс. Музикантите от ботевградското село Литаково основават празнично въодушевление за локалните хора на всеки огромен празник.

Литаково, Ботевград

Оркестърът се възражда преди пет години, след 20-годишно безмълвие. Днес обаче медните принадлежности свирят по-силно отвсякога, а младежите си слагат амбициозната цел да доближат международната сцена. За несломимия дух на литаковските музиканти описват Тихомир Игнатов и Огнян Колчаков.

След няколко десетилетия тишина медните принадлежности още веднъж огласят площада в Литаково. Момчетата от младежкия духов оркестър съумяват да извадят и възродят локалната музика от скрина на предишното. Обичат и да опитват - включват в репертоара си даже кино и хитова музика.
Дейвид Христов: Първоначално стартира моята майка с танцовия състав. Постепенно аз се захванах с духовия оркестър и оттова потегли всичко. "
Момчетата репетират в локалното читалище. През зимата изискванията са сурови. Носят дърва от у дома, с цел да се отопляват.
Дейвид Христов: " Зимата е много мъчно. Като поемаш мирис. Гърло те боли и настиваш. Много е значимо отоплението. " Николай: " Почти на 16 съм. Инструментът, на който изсвирвам е туба. Не се свири доста мъчно, само че изисква доста въздух и е тежък. Не всеки може да го носи. "
Литаковската духова музика е обновена през 2012 година от Дейвид Христов, който в продължение на години събира части от историята. Успява да открие имената на 38 души от селото, свирили през годините. Сред тях е и неговия дядо, чиито тромпет е наследил.

Дейвид Христов: " Съхранявам го, тъй като това е един спомен както за моя дядо, по този начин и за другите дядовци на момчетата от оркестъра. "
Момчетата описват, че са дружно поради ентусиазма и любовта към музиката. Радват ги усмивките на хората и имат вяра, че с медните си принадлежности основават въодушевление за живот в другояче дребното и обезлюдено село.

Дейвид Христов: " Живата музика си е жива музика. Това е доста по-различно от другите като диджеите сходни. " Симеон Стефанов: " Тук се случва всичко онлайн. Тук се употребява сила, доста сила. Доколкото другите музики, всичко е електроники. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР