Българската застрахователна група Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подала молба

...
Българската застрахователна група Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подала молба
Коментари Харесай

Въпреки отнетия лиценз: Евроинс иска да работи в Румъния - от България

Българската застрахователна група Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подала молба до Апелативния съд в Букурещ за възобновяване на лиценза за активност на нейното локално дъщерно сдружение Евроинс Румъния и в това време е дала предложение, което би й разрешило да работи на румънския пазар, оповестяват румънски медии. 

По-конкретно, ЕИГ е стартирала процедура за анулация на решението от 17 март, според което румънският пазарен орган (ASF) е лишила оперативния лиценз на Евроинс Румъния поради " признаци на несъстоятелност ", базирайки се на непълен капитал.

Съобщава се, че по-късно европейският орган EIOPA е удостоверил неналичието на капитал, макар че не беше публично оповестен отчет в това отношение, отбелязва.

В същото време ЕИГ твърди, че е подготвена да трансферира портфейла на румънското си дъщерно сдружение към българското презастрахователно дъщерно сдружение ЕИГ Ре, което по този метод ще извърши всички заплащания, свързани с портфейла. Като част от предлагането за спокойно съглашение, Евроинс България ще стартира да работи на румънския пазар под режима на независимост на услугите (FoS). В момента застрахователната компания работи на този принцип в Гърция, Англия и Полша. 
 Кои са застрахователите с най-големи доходи у нас през 2022 година?
Кои са застрахователите с най-големи доходи у нас през 2022 година?

Има ли изненадващи водачи в бранша?

" Предложението планува прекачване на портфейла на Евроинс Румъния на EIG Re, посредством съглашение за прекачване, с което EIG Re се задължава да покрие сегашни и бъдещи вреди и прецизира, че Евроинс АД, българското дъщерно сдружение на групата и едно от най-големите подразделения в холдингът, в началото ще работи в Румъния под режима на свободата на услугите, обслужвайки румънски клиенти. Акционерите се задължават да обезпечат нужната финансова вноска за осъществяване на Предложението ", написа в известие на компанията, представено от.

Двата детайла на предлагането не се показват от EIG като свързани, само че е естествено да се допусна, че в случай че българската компания не уреди по другарски метод въпроса с румънския си портфейл, румънският пазарен орган ще забрани на Евроинс България да стартира активност на локалния пазар.

След лишаване на оперативния лиценз на Евроинс Румъния, ASF трансферира портфолиото си към гаранционния фонд на застрахованите лица FGA - което значи, че заплащанията ще се обслужват от бъдещите купувачи на застраховки.

" Евроинс " желае €500 милиона обезщетение за отнетия лиценз в Румъния

При връщане на лиценза искът ще бъде отдръпнат

EБВР предлага решение на застрахователната рецесия в Румъния

Междувременно Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е миноритарен акционер в Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), част от Еврохолд България АД, излезе с позиция по проблема с Евроинс Румъния и по отношение на положението на румънския осигурителен пазар.

" Европейска банка за възстановяване и развитие желае да помогне за намирането на решение, което не генерира спомагателни разноски за притежателите на полици и данъкоплатците. Затова дружно с ЕИГ банката насочи предложение към АСФ за намиране на такова решение. Във връзка с това предложение Европейска банка за възстановяване и развитие, ЕИГ и АСФ не престават да организират градивни диалози ", написа в известието на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Отнетият лиценз

Румънският финансов контрол лиши разрешението за активност на застрахователната компания Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. ( " Евроинс Румъния " ). Това излиза наяве от на регулатора, оповестено на 17 март 2023 година, съгласно което в застрахователната компания са регистрирани признаци на положение на неплатежоспособност.

Едната от подхванатите от страна на надзора ограничения е разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, а другата е назначението на Застрахователния гаранционен фонд като краткотраен админ на сдружението, със задача да обезпечи администрацията и ръководството на активността на застрахователя.

Към 30 юни 2022 година компанията не разполага с възможни средства за покритие на финансовото условие за кредитоспособност (SCR), което се резервира към 30 септември 2022 година За възобновяване на финансовото условие за кредитоспособност са нужни средства в размер на 2,19 милиарда леи (около 450 милиона евро), а за покриване на минималното финансово условие (MCR) средства в размер на 1,75 милиарда леи (360 милиона евро). Решението за лишаване на лиценза е взето при изискванията, при които ситуацията на " Евроинс Румъния " не прави надеждно използването на процедура за преструктуриране.

Румъния лиши лиценза на застрахователя " Евроинс "

Мотивът са " регистрирани признаци на положение на неплатежоспособност " на застрахователната компания

Решението на надзорната комисия се основава на просторен разбор на обстановката с " Евроинс Румъния ". В този смисъл, регулаторът отбелязва обстоятелството, че от 2020 година Евроинс беше обект на интензивни контролни дейности, които доведоха до осветление на действителното положение на компанията. Между февруари 2020 година и януари 2023 година Органът наложи 26 наказания на Евроинс, което докара до общи санкции от над 16 милиона леи (над 3 милиона евро), вследствие на 17 контролни дейности. Всички наказания, наложени на сдружението Евроинс Румъния, бяха доказани всъщност или дефинитивно от съдилищата, към които сдружението се обърна, с цел да оспори ограниченията.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно сдружение, част от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, във връзка с което КФН е орган за колективен контрол.

Във връзка с решението на румънските си сътрудници, Комисията за финансов контрол (КФН), че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не прави застрахователна активност в Република България. Решението на румънския контролен орган не визира застрахованите лица в българските застрахователни сдружения от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД. В резултат на реализирания от КФН контрол не са установени проблеми с платежоспособността нито на самостоятелните сдружения от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, нито на групата като цяло.
 Асен Христов: прехвърлихме по-голяма част от румънски активи и пасиви на “Евроинс ” в България
Асен Христов: прехвърлихме по-голяма част от румънски активи и пасиви на “Евроинс ” в България

Румънският гаранционен фонд е съвсем празен поради банкрута на румънски застраховател
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР