Българската традиционна кухня се определя като пикантна, тъй като едни

...
Българската традиционна кухня се определя като пикантна, тъй като едни
Коментари Харесай

Каква е разликата между мента и джоджен

Българската обичайната кухня се дефинира като пикантна, защото едни от главните първични материали, които се употребяват, са подправки

Тяхната приложимост е нужда, която усъвършенства усета на храната и способства нейното асимилиране, написа

Въздействието им се дефинира от концентрацията, количеството, цветовите и вкусови съставки. Всеки кулинар има собствен усет, само че в обичайна ни кухня има избрани правила за това по какъв начин се подправя всяко ядене.

Подправките се употребяват както пресни през топлите месеци, по този начин и изсушени или замразени през зимата. Наред с магданозът, копърът и девесилът, у нас обичайно се употребяват и мента, и джоджен.

Макар и да имат избрани сходства, джодженът и ментата имат непреодолими разлики по сред си. И двете растения са многогодишни и имат мощна и ясно изразена миризма, по която могат елементарно да бъдат различени.

Джодженът обаче се счита за пиперлива мента, получена посредством кръстосване. Той бил първото културно растение в Европа. Днес у нас се употребяват няколко типа мента и техните кръстоски, които се назовават джоджен.

Джодженът, както съвсем всяка друга обичана българска фалшификация, се употребява свеж и сушен. Добавя се в обичайна фасул супа, ястия със зелен боб, леща, грах.

С него се подправя картофена салата, сосове за риба, ястия с месо, спагети и доста други. Силният му мирис го прави прелестно средство за ароматизиране на ликьори.

За да имате на разположение джоджен когато и да е, то наберете стръковете му по време на цъфтежа. Те се измиват, отцеждат добре, връзват се на китки и се оставят на изсъхнало и проветриво място да съхнат.

Когато са изцяло сухи, листата се оронват от стеблата и се прибират в стъклени буркани, които се затварят компактно. Съхраняват се на изсъхнало и хладно място.

Ментата от своя страна е необятно публикувана у нас. Съществуват общо 22 типа. Най-популярна е градинската мента, която се употребява в кулинарията. Тя цъфти в дребни, червено-виолетови цветчета. От нея се употребяват единствено младите листенца.

Тя е подобаваща фалшификация за много по-малко ястия от джоджена. Подходяща е за месни, рибни и зеленчукови ястия. Партнира си добре с агнешко месо, сирене, грах, плодови салати, супи, сладоледи. С нея се подготвя и тонизиращ чай.

Най-подходяща за приложимост е прясната мента. Тя може да се съхранява за малко в найлонови пликчета в хладилника. Друг вид е да се замрази във форма за лед. Също като джоджена може да се изсуши, като се съхранява в добре затворени съдове, на изсъхнало и мрачно място.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР