Българската стопанска камара (БСК) започва проект за насърчаване на по-дългия

...
Българската стопанска камара (БСК) започва проект за насърчаване на по-дългия
Коментари Харесай

Стопанската камара ще насърчава по-дългия трудов живот

Българската стопанска камара (БСК) стартира план за н асърчаване на по-дългия трудов живот , оповестиха от пресцентъра на камарата.

Проектът " Съвместни дейности на обществените сътрудници за адаптиране на работната среда към характерните възрастови потребности на другите поколения, за поощряване на по-дълъг трудов живот и дарба за работа " се финансира с 1,7 млн. лв. от Европейския обществен фонд посредством Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " и ще бъде изпълняван от БСК, в партньорство с КНСБ , през идващите две години. Проектът ще поддържа 10 стопански бранша, 120 предприятия и 2000 заети.

Основните цели са да се усили каузи на заетите посредством поощряване на по-дълъг трудов живот и дарба за работа; пригаждане на политиките по ръководство на хора в предприятията и на индустриалните връзки към изменящите се демографски трендове и застаряване на работната мощ и основаване на предпоставки за развиването на така наречен " сребърна стопанска система ".
 / iStock/Getty Images
Цели се и развиване на обществено партньорство за обезпечаване и поддържане на работна среда , съобразена със характерните възрастови потребности на другите поколения , и потребността от трансфер на познания и опит сред поколенията на работното място. Създаденият потенциал и насъбраният опит по плана ще подкрепят партньорството и ефикасността в създаването и практическото реализиране на Национална тактика за деен живот на възрастните хора (2019-2030).-->

От камарата цитират демографски данни в поддръжка на нуждата от поощряване на по-дългия трудов живот. За 26 години, в интервала 1992-2018 година, междинната дълготрайност на живота на популацията в България се е нараснала със седем години . Прогнозите за идващите 30 години са, че междинната дълготрайност на живота ще надвиши 85 години. Човешкият капацитет на така наречен " трето потомство " става все по-голям, се показва в известието.
 / iStock/Getty Images
Около 1,5 млн. пенсионирали се български жители разполагат с потенциал (опит, познания, мъдрост), с цел да продължат да способстват за обществото, и би трябвало да им се даде опция да останат на пазара на труда и да бъдат професионално дейни за по-дълъг интервал, допълват от Стопанската камара. В известието се отбелязва обаче, че има рационална възрастова граница за професионална интензивност , която е друга за обособените хора, само че нормално гравитира към 70-75 години.
По-възрастните служащи на 55-65 и повече години са все по-голяма част от работната мощ в България. През 2003 година те са съставлявали 12%, до момента в който през 2019 година към този момент са над 23%. Според проучване на Световната банка (2016) страната ни е на едно от първите места по внезапен спад на трудоспособното население. През 2010 година междинната възраст на работната мощ е била 35-39 година, само че според прогнозите до 2030 година тя ще стане 50-54 година и, в случай че наклонността се резервира, до 2050 година междинната възраст на трудоспособното население у нас ще бъде 60-64 години. Днес трима работещи в България поддържат един пенсионер (3/1). След 40 години това съответствие ще бъде 1,7/1, показват от БСК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР