Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил.Църковният

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил.Църковният
Коментари Харесай

Почитаме св. Архангел Михаил, повелителят на душите

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Архангел Михаил.

Църковният празник е именуван от народа Архангеловден.

Според православната черква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи постоянно пред престола на Господ.

 

Денят на Свети Архангел Михаил - пълководец на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значителност след Димитровден есенен празник на Българската православна черква.

 

Архангелската протекция е нужна на вярващите в духовно-нравствения им живот и в битката им с изкушенията.

 

Затова светецът символизира тържеството на положителното, на светлината и на справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

 

Архангел Михаил е наименуван в Писанието " княз ", " лидер на войнството Господне " и е разказан като основен герой против дявола и беззакониято на хората. Поради това Църквата го назовава " архистратиг ", т.е. военачалник, лидер на небесната армия. Така, архангел Михаил се разкрил на Иисус Навин като негов небесен асистент при завоюването на Обетованата земя. Той се явил на оракул Даниил, когато падало Вавилонското царство и предсказал идването на Христа на земята и събитията на свършека на света. В Апокалипсиса архангел Михаил е разказан като лидер във войната на небесните сили против дракона-сатана и и падналите ангели. " И стана война на Небето: Михаил и Ангелите му водиха война против дракона, и драконът и ангелите му водиха война против тях, само че не устояха, и не се откри за тях място на Небето. И отлъчен бе великият змей, античният дракон, именуван демон и дявол ". Апостол Иуда малко загатва за архангел Михаил като за съперник на сатаната.

 

Според българските национални вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия – душовадник, вадидушник.


В националната митология Рангел (както нормално го наричали) бил един от шесте братя юнаци, които разделили света, земята и небето. На Рангел се паднало царството на мъртвите. Той отнасял душите на умрелите на небето, по тази причина му казвали Вадидушник. И дружно със събрата си Петър отреждали коя душа къде да отиде – в Райската градина или в пъкъла.

В съботата преди празника е Архангелова задушница - една от огромните задушници през годината.

В доста региони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се вършат обредни хлябове, чиято пластика припомня тази на хлябовете, приготвяни за заравяне или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния самун, полива го с вино и благославя: " Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана! ".

Именници са: Михаил, Ангел, Ангелина, Анжел, Анжела, Анжелина, Лина.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР