Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна.

...
Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна.
Коментари Харесай

Елена Йончева: Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна


Българската позиция за участието на Украйна в НАТО е вярна. Приемането на Киев в Алианса в този миг ще въвлече още 30 страни във война. От местен, спорът ще се трансформира в международен. Това сподели в изявление за Дарик радио евродепутатът Елена Йончева.
Тя уточни още няколко аргумента в поддръжка на решението на президента Румен Радев да не се причисли към част от декларацията на девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа. Текстовете се отнасят към уговорката на Пакта за приемане на Киев.
Подобен ход в този миг би бил в прорез с разпоредбите на НАТО, които не разрешават страна, която се намира във война, да бъде присъединявана. Освен това за решението е належащо единодушието на всички членове на Пакта. Ситуация, в която Украйна е отвън НАТО, дава повече пространство за деяние на страни членки, без да е належащо авансово утвърждение на Пакта. И с това може да се изясни скептичното отношение на генералния секретар Йенс Столтенберг към настояването на Киев, разяснява още Елена Йончева.
Новото държавно управление в България би трябвало да има мъдро и доста внимателно отношение към това, което се случва в Украйна. Да не допусне страната ни да бъде въвлечена във война, сподели тя. Евродепутатът уточни тематиката като една от двете най-важни за бъдещото ръководство. Очевидно българските гласоподаватели взеха решение държавното управление да бъде съдружно. То обаче би трябвало да може да взема решение съответни проблеми – усмиряване на високата инфлация, превъзмогване на обществените компликации, да обезпечи отбрана на работните места, както и естествени условия за икономическа активност. Нови избори няма да трансформират политическата картина, може би с дребни разбърквания. Ниската изборна интензивност е присъда за партиите у нас, съгласно Елена Йончева.
Тя дефинира като шокиращи и срамни резултатите на Българска социалистическа партия. Ако съберем сериозна маса поддръжка вътре в партията, могат да бъдат излъчени нови водачи, които да изведат левицата на водеща позиция в България. Такава, каквато заслужава, разяснява още евродепутатът.
Попитана за медийната среда, Елена Йончева напомни, че единствено преди две седмици Европейската комисия предложи законодателство, което да пази както публицистите, по този начин и потребителите на информация. Проектът стъпва върху резолюция на Европейския парламент (ЕП), за която от страна на социалистите докладчик беше тя.
При разискването на законодателството, което ще стане наложително за страните членки, се чака тежка борба. Една от огромните тематики, част от полемиките в пленарната зала в Страсбург в сряда, е за дезинформацията. По време на дебатите стана ясно, че  41 чиновници на европейските институции са ангажирани с битката против пропагандата и дезинформацията.
Борбата с пропагандата, без значение от чия страна, не става със забрани, е позицията на Елена Йончева. Това не е дейно. Също по този начин си има и своето име - цензура. Част от европейските полезности е точно правото на информация. Изгонването на публицисти, възбраната на издания, прекъсването на малките екрани, затварянето на сметки не би трябвало да се позволява, съгласно евродепутата. Това издава уязвимост и неустановеност в личната справедливост. Най-добрият метод да се противостои на подправените вести е да се дава опция в осведомителното пространство да има разнообразни източници. Да се поддържат и окуражават медии, които оферират справедлива информация; които вършат качествена проверяваща публицистика. Забраната води до по-голямо предпочитание за достъп до неразрешеното. Допускайки единствено информация на един политически център, се основава подправена картина за събитията и процесите, съгласно Елена Йончева.
Хората не би трябвало да бъдат подценявани, не трябва да се лишава правото им да имат сериозно мислене и сами да преценят достоверността на информацията, безапелационна е тя.
В изявление за френското радио Euradio Елена Йончева разяснява и друга значима тематика за България от дебатите в Страсбург в сряда – участието в Шенген. Дискусията беше провокирана от групата на социалистите в Екологичен потенциал. България и Румъния от дълго време са изпълнили своите задължения, напомни евродепутатът. Тя чака на идната сесия на Народното събрание през октомври отчетът, който предизвиква Съвета на Европейски Съюз да одобри двете страни в общото пространство, да бъде признат с голямо болшинство. Надявам се, че този път страните членки ще ни чуят, сподели Елена Йончева.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР