Българската патриаршия да признае за дъщерна македонската църква. Това цели

...
Българската патриаршия да признае за дъщерна македонската църква. Това цели
Коментари Харесай

Предложение: Българската патриаршия да признае македонската църква за дъщерна

Българската патриаршия да признае за дъщерна македонската черква. Това цели самодейност на партия „ Възраждане”. Според тях, в случай че това се случи, ще значи, че македонската православна черква признава българския си генезис.
От „ Възраждане “ внесоха своето предложение и се надяват на бързо решение от Светия Синод.
Според ръководителя на партия „ Възраждане” Костадин Костадинов приемането на македонската черква за дъщерна от българската патриаршия дава опция на страната ни да поправи една историческа несправедливост, която е от времето на Втората балканска война. По думите му в никакъв случай не е имало спор сред Македония и България, а напрежение основано от прилежаща Сърбия.
„ Ако някой беше споделил преди години, че македонските владици ще желаят българската черква да ги признае като църква-майка и на процедура по този метод те да признаят, че македонската черква е дъщерна на българската и е българска по генезис, никой нямаше да го повярва. А такива настроения има и в самата Македония. От тук насетне, откакто ръката е подадена от тяхна страна, ние сме длъжни да я поемем. Моментът е исторически, не трябва да го пропущаме този късмет, тъй като българската история през последните повече от 100 години е история на пропуснатите шансове “, сподели Костадинов.
Той показа още, че в България връзката сред народа и църквата е прекратена и добави, че патриаршията има виновност за това, тъй като не се интересува от ръководството на обществото, само че и хората не я признават и не се обръщат за помощ към нея.
Според ръководителя на партия „ Възраждане” това е сериозен проблем и е нужно да се пробуди българското съзнание, съобщи Дарик.
„ Не би трябвало да забравяме, че ние извоювахме своя лична национална черква, преди да извоюваме своя лична страна и не би трябвало да забравяме, че църковната битка беше в основата на революционната битка “, добави още ръководителят на партия „ Възраждане” Костадин Костадинов
Светият Синод ще разиска настояването на съвещанието си в края на месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР