Българската парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Росен

...
Българската парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Росен
Коментари Харесай

Росен Желязков: Подкрепяме Украйна, разбираме болката ѝ

Българската парламентарна делегация, отпред с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков,която е на посещаване в Украйна, вечее напуснала бомбоубежището. Рано тази заран, при масираната съветска ракетна офанзива против Киев, парламенатристите настанени в скривалище.

Евакуацията към предпазеното оборудване беше подхваната, откакто управляващите оповестиха паника за въздушно нахлуване към 6 часа сутринта, локално и българско време.

Тревога беше оповестена във всички украински области. Военновъздушните сили предизвестиха за идни съветски удари с крилати ракети. Към 10:30 часа българско време, Украйна анулира паниката и българските парламентаристи излязоха от бомбоубежището.

Ден по-рано, във вторник, Желязков и водената от него делегация уважиха паметта на бойците, починали за свободата и независимостта на Украйна. Българските парламентаристи сервираха цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

" Трудно е да си представим, че тези руини са били комфортен и сигурен дом за доста украински фамилии, че наоколо до тях е имало детски площадки и животът е протичал с естествен темп ", разяснява ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. " Ние разбираме болката на Украйна, ще продължим да поддържаме страната и всички нейни жители в устрема им да изградят свободна, сигурна, самостоятелна и просперираща страна ", добави той.

По-късно Желязков направи изявление пред депутатите от украинския парламент, които посрещнаха българските си сътрудници с овации. " България ще продължи да поддържа европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и ще спомага за възобновяване на страната след неоправданата съветска експанзия ", обявиха в Киев българските парламентаристи.

Българската делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещаване в Украйна съвсем две години след началото на съветската експанзия по покана на ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа Станислав Анастасов и ръководителят на Групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР