Българската национална телевизия – най-големият продуцент на телевизионно кино в

...
Българската национална телевизия – най-големият продуцент на телевизионно кино в
Коментари Харесай

БНТ обяви сесии за избор на нови филмови проекти

Българската национална телевизия – най-големият продуцент на телевизионно кино в България разгласи две нови конкурсни сесии за селекция на
кино планове за телевизионни филми и сериали, копродукции и „ присейл “.

Това е част от законовото задължени на публичната медия.

" Единият сериал, за който разгласяваме позиция, е от актуален български създател. Надяваме се, че ще създадем добра продукция и имаме вяра, че литературата и киното могат да си оказват помощ. Другият план е за сериал, който не сме правили от дълго време – младежки, такава продукция ни би трябвало, нямаме такива в последно време. Разбира се, поддържаме и дебюти, пълнометражни игрални филми, предварителни откупки и копродукции.

Радвам се и да разглася, че към този момент имаме взаимни планове с Националния кино център. Това е едно от нещата, които съм си сложил за цел – да координираме напъните си и оскъдните запаси, с цел да можем да вършим по-скъпи, по-качествени и по-добри филми и сериали “, съобщи Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

Конкурсната сесия за телевизионни филми и сериали показва следните позиции:
Пълнометражен игрален филм-дебют на модерна тематика без жанрова устременост свреметраене 54 мин.,Детски пълнометражен игрален филм с времетраене 85 мин.,Сериал от актуален български създател с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия,Детски/тийн сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия,Криминален сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия,Ситком с времетраене 24 серии по 27 мин. на серия.
Конкурсната сесия за копродукции и „ присейл “ (предварителна откупка на права за излъчване) показва следните позиции: за копродукция –
Пълнометражен игрален филм без авансово заложена тематика и жанрова насоченост;Сериал без авансово заложена тематика и жанрова устременост с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия, а за „ присейл “ –Пълнометражен игрален филм без авансово заложена тематика и жанрова устременост (2 проекта).
Условията и периодите за присъединяване в двете сесии ще бъдат оповестени в уеб страницата на Българска национална телевизия, прецизират от публичната медия.

Днешното събитие беше проведено в пръствието на Виктор Божинов - режисьор и продуцент и на сътрудника му Евтим Милошев.

Само преди седмица сценаристите на " Войната на буквите " и " Денят на бащата " за това, че Българска национална телевизия отхвърля да подпише контракти за разпространяване на сериалите им в чужбина.

Виктор Божинов разгласи, че продължава фотосите на втори сезон на сериала „ Вина “ и благодари на управлението на Българска национална телевизия, че " доста бързо и чистосърдечно " е било решило да се премине към втори сезон на сериала.

" Надявам се, че след Нова година феновете ще могат да говидят “, сподели Божинов.

Евтим Милошев също презентира новия си план „ Всичко за сина ми “, който бил в стадий на постпродукция.

Той дефинира новите конкурсни сесии за филмопроизводство като " доста забавни " и даващи положителни благоприятни условия.

Продуцентската компания на Милошев „ ДРИЙМ ТИЙМ “ осъществя и друга продукция на Българска национална телевизия – 12-серийната комеди драма „ Всичко за сина ми “ с Димитър Рачков, Христина Апостолова и Петър Милошев

Българска национална телевизия прави оценка последните няколко години и актуалната 2023 година като са извънредно сполучливи за филмопроизводството си, написа в публикуваното от медия прессъобщение.

В актива си публичната телевизия брои новия игрален филм на проф. Георги Дюлгеров – „ Записки по едно изменничество “ – продукция на
Българската национална телевизия, екранизация на книгата „ Записки по българските въстания “ на Захарий Стоянов.

Също по този начин и новия игрален филм на режисьора Стефан Командарев – „ Уроците на Блага “, който е копродукция на Българска национална телевизия и беше отличен с Голямата награда„ Кристален глобус “ на влиятелния интернационален кинофестивал „ Карлови Вари “ – 2023 година и със „ Златна роза “ на Варненския кино фестивал – 2023 година Филмът е и българското предложение за 96-ите награди „ Оскар “ на Американската кино академия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР