Българската народна банка (БНБ) е осъдена по Закона за отговорност

...
Българската народна банка (БНБ) е осъдена по Закона за отговорност
Коментари Харесай

БНБ е осъдена по 5 дела заради нарушение при фалита на КТБ

Българската национална банка (БНБ) е наказана по Закона за отговорност на страната и общините да заплати компенсации на петима души поради породени имуществени вреди.

Причината е, че банковият регулатор е нарушил правото на Европейския съюз, като не е оповестил в 5-дневен период неналичност на депозитите в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) след слагането ѝ под специфичен контрол през юни 2014 година, оповестява в. " Сега ".

През миналия месец Българска народна банка е изгубила 5 такива каузи, по които дължи общо 17 800 лева компенсации, сподели информация в регистъра с решения на Административен съд - София-град. " В обсъждания случай, постановявайки решение за слагане на КТБ под специфичен контрол, Българска народна банка е разполагала с нужните обстоятелства, с цел да може да стимулира извод за неналичност на депозитите ", одобряват магистратите. Въпреки това регулаторът не е извършил условието за оповестяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен период, което пък довежда до това, че изплащането на обезпечените влогове е доста забавено.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на...

" Умишленото /груба небрежност/ или по несъобразителност /неполагане на дължимата грижа/ несъблюдение на отговорностите на страната, произлизащи от правото на Европейски Съюз, е детайл, който следва да се вземе под внимание при преценката за задоволително значителния темперамент на нарушаването ", приема съдията по едно от делата против Българска народна банка. И петте решения на Административния съд в София могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Поредицата от каузи за компенсации против Българска народна банка поради нарушавания около банкрутиралата КТБ станаха вероятни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по дело, заведено пред Административен съд - Варна от жителя Николай Кантарев, напомня изданието, представено от БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР