Българската Комисия за финансов надзор (КФН) очаква от Кипър информация

...
Българската Комисия за финансов надзор (КФН) очаква от Кипър информация
Коментари Харесай

Ще има ли обезщетения за застрахованите в Олимпик?

Българската Комисия за финансов контрол (КФН) чака от Кипър информация за това по какъв начин ще се изплащат компенсации на застрахованите в оповестеното в неплатежоспособност сдружение " Олимпик ".
 Полиците на Олимпик стават невалидни в среднощ на 18 август  Дават гратисен интервал на водачите със застраховки от банкрутиралата  200 000 коли от петък остават остават без Гражданска след краха на ЗК Олимпик
Това стана ясно от думите на заместник-председателя на комисията Ралица Агайн.

В изявление за Българска национална телевизия тя разгласи, че хората с неизтекли до 17 август полици имат право да получат остатъка от импортираните от тях награди, само че това ще се случи в границите на общата процедура по разпродажба на застрахователя, който е кипърски.

" Тези хора би трябвало да знаят, че ще си получат компенсациите ", съобщи Агайн.

На въпрос към кого би трябвало да се обръщат хората, с цел да бъдат обезщетени, би трябвало ли да подават заявление в КФН, с цел да бъдат покрити разноските им от Гаранционния фонд, зам.-председателят отговори, че заявки би трябвало да се подават в офисите на клона на ЗК „ Олимпик “, които към момента работят, макар че компанията е към този момент в процедура по разпродажба. Съответно връщането на наградите ще стане в общата процедура по ликвидацията.

Ако, хипотетично, някой от застрахованите в ЗК „ Олимпик “ в последния ден от застраховката извърши ПТП , той би трябвало да си предяви претенцията пред Олимпик “, с цел да влезе в листата на кредиторите, разясни Ралица Агайн. " Допълнително за това по какъв начин ще бъдат плащани компенсациите посредством системата на гаранционните фондове, ще би трябвало да получим по-подробни инструкции от надзора на Кипър, който би трябвало по-подробно да обясни процедурата и на нас. Изпратили сме питане и чакаме от тях отговор. Вярвам, че до няколко дни обстановката ще бъде напълно изяснена ", добави тя.

Какво би станало, в случай че на 18.08.2018 година застрахованите лица в „ Олимпик “ до 17-ти не сключат нова застраховка?

Ако нямат застраховка и създадат ПТП, българският Гаранционен фонд ще заплати на пострадалия, само че по-късно ще предяви регресен иск от отговорния лидер. Застраховката Гражданско отделение не е просто обвързване, а е добре всеки лидер на МПС да я подписва, тъй като тя го пази, покрива имуществени и неимуществени вреди породени на трети лица, разясни зам.-председателят от КФН. Гаранционният фонд, от своя страна, е дале увещание, че няма да подхващат за момента преустановяване на регистрацията на такива моторни транспортни средства, защото е допустимо през летния месец август доста хора да не са разбрали, че би трябвало да си сключат нова Гражданско отделение с различен осигурител. Ще бъде проявено схващане за това, че е належащо повече време за хората.

Към 17.08.2018 година, според данни на Гаранционния фонд, настоящите полици по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е съвсем половината, са подписани на разсрочено заплащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски. Тези полици се приключват автоматизирано от оповестяването в държавния вестник на Република Кипър на назначението на Временен (предварителен) ликвидатор на застрахователя. Покритието по тези полици се приключва в 24:00 ч. на тази дата. Клиентите по полиците, подписани на разсрочено заплащане, не следва да заплащат последващи вноски по тях заради прекратяването на тези полици. Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми би трябвало да бъдат възобновени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е належащо клиентите да подават претенции за това, добави Ралица Агайн..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР