Българската изложба в Лувъра ще бъде отменена. Министърът на културата

...
Българската изложба в Лувъра ще бъде отменена. Министърът на културата
Коментари Харесай

Отменят българската изложба в Лувъра

Българската галерия в Лувъра ще бъде анулирана. Министърът на културата Боил Банов и управлението на Българска академия на науките се сплотиха към позицията, че поради мнението от Светия синод, както и публичния отзив по отношение на организирането на експозицията с работното заглавие,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век) “, е добре тя да бъде анулирана и на музея „ Лувър “ да бъде препоръчана друга галерия, която да обгръща различен или по-широк интервал от българската история, оповестиха от Министерството на културата.

Учените предложиха тематики, свързани със знакови интервали от предишното на българските земи и българската страна: „ Праистория” (поява и развиване на първата европейска цивилизация) или „ Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).
Българската галерия в Лувъра под въпрос Светият Синод отхвърли да пусне на "ислямската " галерия в Лувъра 16 икони и експонати от музея и архива си
В преписка сред Министерството на културата и Българската православна черква – Българска Патриаршия от месец януари т. година е поискана благословия за изложбата и позволение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия.

На съвещание на Светия синод от 20 януари 2020 година е взето решение експонати от църковните музеи да не вземат участие в изложбата. Със същата позиция е и управлението на Българска академия на науките във връзка с културните полезности от музеите на Академията.

До момента контракт за третата галерия сред Министерството на културата и музея „ Лувър “ не е подписан. Допълненото рамково съглашение може да бъде направено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията сред двете институции.
Скандал с българската галерия в Лувъра Заради концепция иконите ни да бъдат изложени в секция "Ислямско изкуство "
Специалистите от културните институти досега обсъждаха наличието на експозицията, която да включва към 60 предмета, измежду които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други.

Готовност да вземат участие в изложбата имаха няколко музея - Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, Етнографски музей при Българска академия на науките, Криптата в храм-паметника Александър Невски – филиал на Националната изложба, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий”, районните исторически музеи в София и Варна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР