Българската икономистка Кристалина Георгиева се очертава като единствен кандидат за

...
Българската икономистка Кристалина Георгиева се очертава като единствен кандидат за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Българската икономистка Кристалина Георгиева се обрисува като единствен претендент за шеф на Международния валутен фонд, оповестиха двама източници пред " Ройтерс ".

Източниците разясниха, че изпълнителният шеф на Световната банка е единственият претендент за шеф на МВФ, откакто някогашният финансов министър на Англия Джордж Озбърн реши да не взе участие в борбата.

Първоначално английският министър председател Борис Джонсън поддържа Озбърн, само че почитан източник от държавното управление на Обединеното кралство удостовери в петък, че в този момент Лондон поддържа Георгиева, която е номинирана от Европейски Съюз.

Крайният период за номиниране на претенденти за началник на МВФ изтече в петък (03,59 часа по Гринуич днес).

Говорител на фонда отхвърли коментар за номинациите, като добави, че организацията ще разкрие претендентите единствено в случай че те потвърдят желанието си да се борят за позицията.

В четвъртък МВФ отстрани последната спънка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева. Отпадна възрастовото ограничаване за позицията изпълнителен шеф на Международния валутен фонд.

Ако бъде доказана кандидатура на Георгиева, тя ще размени 63-годишната Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка.

МВФ ще вземе окончателното решение за новия водач до 4 октомври, две седмици преди годишните срещи на Световната банка и фонда.

Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин, който управлява най-големия блок от гласове в МВФ, приказва ласкаво за достиженията на Георгиева в Световната банка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР