Българската футболна легенда поднесе приза на ФИФА на Сарина ВигманНай-добър

...
Българската футболна легенда поднесе приза на ФИФА на Сарина ВигманНай-добър
Коментари Харесай

Христо Стоичков връчи наградата на най-добър треньор при жените

Българската футболна легенда сервира наградата на ФИФА на Сарина Вигман

Най-добър треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а година стана Лионел Скалони. Младият експерт изведе Аржентина до третата международна купа за страната си в историята на футбола и изцяло справедливо подвигна премията, връчена му от иконата на международния футбол Фабио Капело. Негови подгласници останаха Карло Анчелоти (Реал Мадрид) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити), които станаха първи надлежно в Шампионската лига и в британската Висша лига.

Церемонията на призьорите в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) се организира в Париж. За разлика от Златната топка на Франс Футбол, ФИФА продължава да връчва наградите на база достижения през календарната година, означи Българска телеграфна агенция.

" Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени ", съобщи Лионел Скалони, който завоюва първото в историята зимно Световно състезание. Аржентинците завоюваха купата след 3:3 в постоянното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

Сарина Вигман беше определена за треньор номер 1 при дамите, откакто завоюва европейската купа с тима на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата за номер 1 през годината от българската футболна легенда Христо Стоичков. Стоичков беше асистиран от някогашната футболистка Джил Елис, някогашна треньорка на националния тим на Съединени американски щати. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (Лион, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

Снимка: Getty Images

" Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм желала да реализира триумфи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на фамилията и околните ми хора ", съобщи победителката от трибуната.

Мери Ърпс (Англия) е вратарка номер 1 при дамите за 2022-а, пази на Манчестър Юнайтед и Англия, премията ѝ беше връчена от Дидие Дрогба. Емилиано Мартинес, който имаше голям принос за международната купа на Аржентина, беше избран за вратар номер 1 при мъжете. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Наградата му беше връчена от Жулио Сезар и Ениола Алуку, която персонално му връчи купата.

Наградата " Пушкаш " за най-красив гол за 2022-а година събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола измежду инвалидите. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха премията. И точно човек с увреждания завоюва наградата. Това е Марчин Олекси от тима на Варта (Познан). Сред номинираните бяха попадения на Димитри Пайет (Франция), на Амандин Анри от женския тим на Лион, както и попадението на Ричарлисон от Бразилия против Сърбия на Световното състезание в Катар. Попадението на Олекси обаче беше в действителност шедьовър – странична ножица на човек с един крайник, изправил се върху едната си патерица, преди да забие топката във вратата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР