Българската фентъзи книга от автора Николай Теллалов Да пробудиш драконче

...
Българската фентъзи книга от автора Николай Теллалов Да пробудиш драконче
Коментари Харесай

Да насърчим децата да четат, но под цензура: Защо родители забраняват българска фентъзи книга

Българската фентъзи книга от създателя Николай Теллалов " Да пробудиш драконче " се оказа мотив за скандал в хасковско учебно заведение, откакто родители желаеха да бъде неразрешена за четене от децата им в 5-и клас.

" Да пробудиш драконче " не е част от формалната образователна стратегия, а е показана на учениците като част от програмата за поощряване на детското четене " Разказвачът на приказки ". Авторите на книгите също гостуват в учебните заведения.

Оказва се, че учениците са подходили с интерес към първата част от сагата на Теллалов - до момента в който не са се намесили майките.

Причината: споменаване на нецензурни думи в къс разговор от книгата.



" Дъщеря ми беше доста въодушевена, когато закупихме книжката. От обществените мрежи разбрахме (за текстовете). Тя беше прочела 15 страници, аз ѝ я взех ", споделя една от възмутените майки в директно включване на bTV от Хасково.

" Да пробудиш драконче " е издадена за първи път през 90-те години и е в жанр етно-фентъзи - употребява българския фолклор и история, като споделя модерна приказка. Има няколко продължения - " Царска повеля ", " Пълноземие " и " Слънце недосегаемо ". Изданията имат няколко оценки от списанието " Тера фантастика " за най-хубави фентъзи книги за 90-те и първото десетилетие на 21 в.

Книгата е преиздадена още веднъж през 2021 година от Константин Иванов, който стои и зад самодейността " Разказвачът на приказки ".

Иванов показва, че работи с екип, който прави преценка дали книгите дават отговор на условията за четене от деца.

От Регионалния инспекторат също са осведомени с каталога от заглавия - само че от думите на шефа за Хасково Веселина Павлитова излиза наяве, че инспекторите и зам.-директорите не са прочели задачите книги, а са ги оценявали единствено по анотацията.

Недоволните родители също признават, че не са прочели цялата книга, само че са я забранили на децата си, откакто са попаднали на фрагмента.

Павлитова удостоверява, че книгата е " подобаваща за възпитаници от по-горните класове " и че има качества като " топ фентъзи детски разказ ". Все отново е конфискувана от групата в 5-и и 6-и клас, на които е показана. Парите, които учениците са дали за пазаруването ѝ, са им възобновени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР