Българската федерация по вдигане на тежести изрази остро недоволството си

...
Българската федерация по вдигане на тежести изрази остро недоволството си
Коментари Харесай

Федерацията по вдигане на тежести: Съдиите в Токио нарушиха основни принципи на спорта

Българската федерация по повдигане на тежести изрази остро недоволството си от решението на съдиите на олимпийските игри в Токио да не признаят последния опит на българина Христо Христов в категория до 109 кг на олимпийските игри.

Именно този опит щеше да донесе бронз на българина, само че реферите прегледаха обстановката и обявиха, че той е бил неточен. 20-годишният сребърен медалист от международното състезание в Москва 2021 остана пети в крайното класиране.

Според българската федерация, сходно решение освен е дискусионно, само че и срещу главните правила в спорта за равнопоставеност на участниците и феърплей. От родната централа са безапелационни, че съдийските решения при част от другите участници са били не в техен ущърб, а в тяхна изгода.

Снимка: Lap.bg

" Българска федерация по повдигане на тежести показва своето неодобрение и изрично противоречие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския шампионат в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на процедура го лиши от бронзов орден в кат. 109 кг и лиши на страната ни опцията да завоюва отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по повдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на метода, по който избраните от нея началник на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на надпреварата съдиите демонстрираха друг критерии и пристрастност, като в същите обстановки с други щангисти отсъдиха положителни опити. Ето за какво не одобряваме претекстовете, с които последният опит на Христов бе разгласен за неточен.

Подобни ощетявания и очевидни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по повдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени главните правила на спортната конкуренция, а точно феърплей, еднакъв старт и равнопоставеност сред участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати формален митинг до Международната федерация по повдигане на тежести с гледище за реакция по проблема, както и за решителни и бързи ограничения сходни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските задължения, подмолни лобита и политики.

Снимка: Lap.bg

Изказваме също по този начин признателност и цялостна поддръжка към Христо Христов. Той е нашият воин и нашият същински медалист, който ще се върне още по-силен и окуражен на подиума. Убедени сме, че с сходни надарени бойци българската тежка атлетика има положително и сполучливо бъдеще ", се споделя в изказването.

В изявление пред bTV след надпреварата родният щангист също показа, че се усеща ощетен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР