Българската фамилия Вулгарис пази 400 години мощите на св. Спиридон

...
Българската фамилия Вулгарис пази 400 години мощите на св. Спиридон
Коментари Харесай

400 г. българската фамилия Вулгарис пази една от най-големите тайни на Гърция

Българската фамилия Вулгарис пази 400 години мощите на св. Спиридон на Корфу, а родните ни туристи търсят в Гърция успокоение и доброжелателност. Това съобщи български екскурзовод в Гърция Ивайло Дилов.

Притеснени ли са българските туристи в южната ни съседка след пожарите, които бушуват там. С какво гръцкото море притегля нашенци и за какво хиляди се насочат на юг. Каква е българската връзка в историята на Корфу – неподозирани обстоятелства за това разкрива Ивайло Дилов, един наш екскурзовод на този баснословен остров, какъвто рядко към този момент можеш да срещнеш.

Кой е той? Ивайло Дилов е роден на 19 август 1966 година Занимава се с туризъм от 1988 година, екскурзовод е повече от 30 години. Работи с гръцки групи в България и с български в чужбина. Води групи в Италия, Австрия, Унгария, Германия, Израел, балканските страни. От 15 години е гид на остров Корфу, няколко години е представител на български компании на остров Санторини. Говори гръцки, немски и съветски. Ето какво още показа той в изявление за вестник „ Труд “:

– Господин Дилов, всяка година хиляди българи летуват на гръцките острови. Пожарите не са изолирано събитие, ето в този момент стотици наши сънародници са блокирани на остров Самотраки. От много години сте гид в южната ни съседка, имали ли сте подобен проблем и по какъв начин се оправят гърците в такава обстановка?
– Да, правилно е, в Гърция доста постоянно стават пожари, просто през лятото температурата е висока и при минимум нехайство на туристи или на локални хора стават пожари. В страната обаче има добра организация за справяне с тези страшни бедствия. На високите места в планините са прокарани с булдозери просеки, напряко през гората и в най-високата част слагат в непрекъснато дежурство пожарна с екип огнеборци. Така при зародил пожар се пробват оптимално бързо да го пресекат и изгасят. Затова мисля, че българските туристи, които посещават нашата южна съседка, не би трябвало да се тормозят, а да си пътуват умерено и да се насладят на красивата гръцка природа. Колкото до остров Самотраки, там пожарът към този момент е сподавен, а скупчването на туристи на пристанището е обвързвано с щета на ферибота, само че доколкото съм осведомен, към този момент е изпратен нов ферибот от остров Наксос и доста скоро и този проблем ще бъде решен.

– Вие сте на Корфу, именуван смарагдовият остров – по какъв начин е там, нашите туристи усещат ли се обезпокоени?
– Да, аз съм на Корфу към този момент от няколко месеца, само че не съм усетил терзание измежду българските туристи. Напротив, чартърите за почивките са цялостни и хората си потеглят от тук съвсем на 100% удовлетворени. Притеснението мисля, че се основава малко изкуствено от медиите. Не мога да схвана с каква цел, може би от патриотични подбуди, с концепцията да изпълнят нашите курорти, само че нямам доверие това да се получи, тъй като отливът на туристи на нашето море се дължи на куп аргументи.

– Кои са съгласно вас тези аргументи? Вие доста пътувате по тези дестинации, с какво гръцкото море е по-различно от българското?
– Водя групи в цяла Гърция, както и на други места в Европа. На Корфу пристигам като гид от 15 години, той е обичаното ми място. По-различен е от другите острови с многото зеленина, с историята си, обвързвана основно с Венеция, а има и забавна връзка с българската история. Чудесно е, че родните ни курорти регистрират, че към този момент са цялостни, само че е добре да се видят и аргументите, които водят до отлив на туристи. Няма да откривам топлата вода като загатна презастрояването, желанието за бърза облага и най-много отношението към хората, избрали несъмнено място за отмора на българските курорти.

– Добре, да го кажем по този начин: с какво гърците печелят българските туристи?
– Гърците печелят българите с положително обслужване, с това, което не се предлага на нашите курорти: по-ниски цени на шезлонгите, на храната и на хотелското настаняване на морето и изключително доста със спокойствието. Тук в Гърция в никакъв случай няма да ти откраднат багажа на плажовете, на никое място няма да те пребъркат и да ти оберат парите и документите… Отношението към туристите е доброжелателно, нещо, което рядко можем да забележим на нашето Черноморие. Туристът постоянно е добре пристигнал, постоянно добре обслужен, постоянно посрещнат с усмивка, до момента в който на доста места по родното море постоянно можеш да се сблъскаш с едно неприятно отношение.

– Макар че в Гърция има милиони туристи, въздухът стига за всички, хотелите не са залепени един до различен и са единствено на по 2-3 етажа. Не са малко тези, които незабавно ще репликират – по този начин е, тъй като Гърция е земетръсна зона. Вярно ли е такова изказване?
– Не, не е поради това. Хората си имат закони, които не позволяват презастрояване и високи хотели. В България в случай че нещо не става с пари, то става с доста пари. Тоест, в случай че един предприемач е решил да влага милиони, няма да се спре пред нищо да си заплати рушвети и да му издадат разрешителни да си построи, да вземем за пример хотела на самия плаж, пък в случай че ще и да съсипе дюните. Това в Гърция не може да се види. Никъде!

– Е, в случай че е някой мастит милиардер несъмнено ще може… Разбрах, че на острова вила има вездесъщият Роман Абрамович, а и други като него. Техните вили не са ли по-мащабни?
– Вярно е, че Абрамович има вила тук и тя е в дребен залив в гъста гора в региона на Палеокастрица. Но ще ви „ отчайвам “ – тя е естествена, изобщо не е огромна, тъй като другояче би развалила самата природа. Никой не би му разрешил да направи огромна вила, нищо, че е толкоз прочут и богат, а и той очевидно не го е поискал, въпреки да има благоприятни условия за всичко.

– Споменахте за българска връзка в историята на Корфу. Как ние сме вписани в историята на този остров, който е по-близо до Италия и Албания, в сравнение с до България?
– Ние би трябвало да се гордеем с това, което една българска фамилия е направила за Корфу. Историята е обвързвана с българското семейство Вулгарис, както го назовават гърците. Повече от 400 години то е страж на мощите на св. Спиридон, най-почитаният светец на острова, считан за негов покровител. От това семейство произлизат доста известни гърци, а историята му е тясно обвързвана с културната, религиозната и политическата история освен на Корфу, само че и на цяла Гърция. Документи, свързани с хронологията на живота им, демонстрират, че фамилията е директен правоприемник на една от царските семейства от Второто българско царство. Тяхната къща, мощите на св. Спиридон, издигнатата черква на светеца – всичко до ден сегашен се пази в центъра на столицата на острова – град Керкира или Корфу, както също е прочут.

– Разкажете защо става дума, кой е бил този българин и по какъв начин фамилията му е станало страж на мощите на св. Спиридон?
– Казва се Стамат Български или Стаматело Булгаро, както му споделят италианците, или пък Стаматис Вулгарис, както го назовават гърците. Той е първият, който поставя основите на това семейство и в действителност е първият страж на мощите на св. Спиридон. Получава ги като зестра след сватбата му с гъркинята Асимина Калохерети, чийто дядо поп Георгиос Калохеретис ги избавя през 1453 година от окупирания от турците град Константинопол. Спасява ги дружно с мощите на византийската императрица Теодора (сега те се намират в Митрополията на града), която по-късно става и света Теодора, а нейната история също е обвързвана с България. Тя с изключение на, че е брачна половинка на последния византийски император иконоборец, нейният наследник Михаил III е кръстник на нашия св. княз Борис. И след кръщенето той получава името Борис-Михаил.

– Всъщност, от кой момент тъкмо българинът Стамат става притежател и страж на мощите?
– От 1521 година, когато се дами за Асимина. Оттогава всички техни наследници над 4 епохи пазят тези мощи на най-обичания и уважаван светец на Корфу. Шест години след брака Стамат стартира да строи първата черква на св. Спиридон и през 1531 година тя е подготвена. Дотогава мощите на светеца се пазят в една дребна църква „ Св. Архангел Михаил “ в края на столицата Керкира. С тържествено литийно шествие мощите са пренесени в новата черква, която също не е била огромна. Започват да се събират пари за огромна черква и това продължава над 40 години. През 1577 година откакто са събрани задоволително средства, остарялата черква е разрушена и стартира строителството на нова, много по-внушителна, която е приключена през 1596-а и оттогава до през днешния ден мощите на св. Спиридон са съхранявани в нея.

– Споменахте, че са имали къща, тя непокътната ли е, знаете ли детайлности?
– Разбира се, къщата им е непокътната и до през днешния ден и се намира тъкмо до църквата на св. Спиридон. През 1541 година те подават молба до венецианския шеф на острова да закупят маслинова горичка, която се намира до църквата на светеца и там да си построят къща. Получават разрешението, а къщата в керемиден цвят със остарелия царски герб над вратата и е непокътната. Техният семеен герб съставлява щит с изправен лъв, с корона на главата, извърнат наляво, а изпод е стъпил върху турски полумесец – доста алегорично. Името на това благородническо семейство е записано в Златната книга, която съществува до 1797 година, когато идват французите и я изгарят.

– Казвате, че семейство Вулгарис е дало доста на Корфу и на Гърция, какви хора е имало през годините в него?
– От това семейство са произлезли лекари, учители, дипломати, министри. Четирима от тях са били и протопапас – това е най-висшият църковен ранг на Корфу. Били са доста богати хора. Голяма част и от земите, върху които е издигнат дворецът Ахилион на австрийската императрици Сиси, са били техни.

– Извинете, само че от кое място знаете всички тези обстоятелства, не съм чула те да са разпространявани?
– За мен изворът за тази информация постоянно е бил една доста известна и значима фигура в българската просвета – проф. Аксиния Джурова, дъщерята на ген. Добри Джуров. Преди години имах удоволствието да посрещна на острова група от Центъра за славяно-византийски проучвания „ Проф. Иван Дуйчев “, който се управлява от проф. Джурова. И с тях обикаляхме Корфу. Тя ме срещна с тези значими исторически обстоятелства и ми подари книга.

– Да не би да желаете да кажете, че това е разказано в тази книга?
– Да, тъкмо там е разказано. Историята е обвързвана с проф. Иван Дуйчев, когато двамата с проф. Джурова получават достъп до библиотеките на Ватикана, с цел да търсят документи и книги, свързани с българската история. Посещават и антикварни книжарници в Рим и в една от тях попадат на доста остаряла книга отпреди 200 години, писана на италиански. Тя се споделя „ Хронология на живота на семейство Булгари “, писана от един от наследниците на фамилия Вулгарис от Корфу. Проф. Джурова купува книгата, донася я в България, снима я страница по страница и всяка от тях е преведена на български език. Издава я в дребен тираж и тъкмо тази книга тя ми подари. В нея е разказано присъединяване на хора от фамилията в битките за свободата на острова, с цел да отхвърлен турците, ролята им за възраждането на Корфу. В книгата има документи и по какъв начин през 1698 година венецианският дож Силвестро Валиер издава декрет, с който дава вечно купата граф на главата на фамилията, тогава Антонио Булгари, и на неговите наследници. С тези исторически обстоятелства българите можем единствено да се гордеем.

– Българите в действителност харесват Корфу, островът е известен за летни почивки, само че в последно време доста наши сънародници идват тук за Великден. Защо?
– Трябва да знаете, че най-хубавият Великден в Гърция е на остров Корфу. Празникът се празнува най-тържествено тъкмо тук, с доста красиви паради по улиците, с литийно шествие с мощите на св. Спиридон, по улиците минават оркестри – всички с разнообразни цветни униформи. На площад Спианада, който е най-големият на Балканите, в събота след среднощ се събират над 10 000 души, с цел да се поздравят с християнския празник. Когато свещениците кажат „ Христос воскресе “, стартира страхотна заря от остарялата цитадела. Освен доста православни, тук идват и не малко католици. Изживяването в действителност е необикновено.

– Гърците сякаш са в рецесия, а най-малко тук на Корфу не наподобява да е по този начин, за какво?
– И да има рецесия, както споделят политиците, гърците си живеят добре. Когато гърци, които идват в България, ме питат по какъв начин усещаме рецесията, им давам отговор: „ Ние в България сме в перманентна рецесия от 30 години, толкоз сме привикнали, че не ни прави усещане “. В Гърция рецесията е такава, че в случай че преди си позволяваха всяка вечер да се веселят по таверни, в този момент вървят единствено 2-3 пъти в седмицата. Да, намаляването на приходите се усети, само че в този момент нещата малко по малко стартират да се възстановяват. Това, което някои приказват, че гърците са доста зле и даже ни плашат, че в случай че не сме прецизни и не работим повече ще станем като тях, не е правилно. Гърците са живели постоянно по-добре от нас.

– Няма по какъв начин да не сте чули приказката, че гърците сякаш били мързеливи… Какво ще кажете на тези, които имат вяра в това?
– Да видят гърците, че работят и то работят доста. Тази приказка, за мързела им е цялостна нелепост. Те умеят да вършат туризъм. Разгледайте Корфу, идете на прелестния остров Санторини и вижте защо става дума. Всичко това е реализирано с доста, доста труд. За да стигнат над 30 милиона туристи годишно, сещайте се кой работи повече и кой е по-добре. Ние в България имаме прелестни естествени дадености и забележителности, места, които могат да притеглят в действителност милиони туристи. Но имам възприятието, че у нас всичко се прави, с цел да бъдат изгонени непознатите, даже и българските туристи. От това губи страната, губят и вложителите.

– Какво ще пожелаете на нашите туристи?
– Пожелавам на българите да пътуват повече, тъй като всяка екскурзия е едно прочувствено прекарване и след нея човек постоянно се усеща духовно по-богат.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР