Българската държава ухажва германския спортен гигант Adidas да изгради свой

...
Българската държава ухажва германския спортен гигант Adidas да изгради свой
Коментари Харесай

България ухажва Adidas да изгради тук свой IT център

Българската страна ухажва немския състезателен колос Adidas да построи собствен IT център у нас. Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов е бил на посещаване в централата на компанията, където в диалог с изпълнителния шеф Каспър Рорщед му е показал повече детайлности за бизнес климата в страната ни.

От икономическото ведомство настояват, че управлението на Adidas не е скрило

сериозния си интерес към опциите за вложения у нас “.

В изказване до медиите се показва, че мениджмънтът има „ отлични усещания от България като извор на гении в областта на ИКТ, дигитализацията и нововъведенията “. Припомняме, че по данни на БАСКОМ през последните 20 години заетите в локалния софтуерен отрасъл са се нараснали десеткратно и към 2021 година броят на специалистите надвишава 46 200.

Според информацията на МИИ още идния месец се чака делегация на спортния производител да пристигна на посещаване в страната ни. Като евентуална локация за създаване на предстоящ IT център у нас Стоянов разумно е показал държавния „ София Тех Парк “.

Все още е прекомерно рано да се каже дали Adidas въобще би стъпила в България със собствен IT център, като все още не е ясно и какви тъкмо действия би развивала компанията в него. За спортния бранд обаче от години се знае, че влага доста в изследователска и развойна (R&D) активност, с цел да усъвършенства своите спортни облекла и екипировка. От 2010 година високотехнологична лаборатория, основана в Херцогенаурах, Германия, където се намира и световната централа на колоса, е гръбнакът на хай-тек развиването му. Там да вземем за пример се употребява авангардна роботика, 3D сканиране, разбор на придвижването и прочие за възстановяване на живота на спортистите.

Данните на Statista свидетелстват за резистентен растеж на разноските на Adidas за научноизследователска и развойна активност от към 100 милиона евро през 2010 година до пика от 187 милиона евро през 2017 година През 2021 година разноските възлизат на 130 млн. евро, сочи информация.

Затова Adidas не крие интереса си към местоположения, които могат да дадат добавена стойност в развиването на цифрови артикули и технологии в помощ на нововъведенията. България също има интерес от високотехнологични вложители, които да вдигнат стопанската система.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР