Българската банка за развитие ще фокусира вниманието си върху проекти,

...
Българската банка за развитие ще фокусира вниманието си върху проекти,
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: „Зелените“ инвестиции влизат в новата стратегия на ББР

Българската банка за развиване ще концентрира вниманието си върху планове, свързани с понижаване на въглеродния отпечатък на промишлеността, възобновимата сила и нововъведенията в областта на зелените технологии. Това стана ясно след присъединяване на нейния екип в юбилейния годишен конгрес на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се организира във Виена.

“Дългосрочно, без значение дали го осъзнаваме или не, това ще бъде бъдещето на Европа и света в идващите години ”, съобщи по време на форума Стоян Мавродиев, основен изпълнителен шеф на банката.

Като главно предизвикателство той регистрира готовността на бизнеса да приготвя планове точно в областта на зелените промишлености. „ Доколкото в Западна Европа има положителни планове, като производството на акумулатори за електрически автомобили, вложения във възобновими източници и чиста сила, в България сме по-назад в това отношение. Предизвикателството е бизнесът да може да приготви банкируеми планове, които ние ще имаме подготвеност да подкрепим “, добави основният изпълнителен шеф на ББР.

Стоян Мавродиев беше участник в полемиката по най-актуалната тематика – по какъв начин районът на Централна и Източна Eвропа ще взе участие в „ Зелената договорка “, оповестена от Европейската комисия. Фокусът върху нововъведенията беше измежду другите акценти на форума, заложен още при откриването му от вицeпpeзидeнтa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe Юpгeн Pигтepинĸ.

България има с какво да притегля инвеститорския интерес

На Годишния стопански конгрес, проведен от сп. Euromoney във Виена, Българската банка за развиване се включи и със специфичен уъркшоп, отдаден на вложенията в България, под надпис „ Invest in Bulgaria – expand In Europe ”. Той показа капиталовата среда у нас, целите за развиване на стабилно финансиране и опциите за предстоящ напредък и интеграция в района.-->

„ България има значително мощни страни като постоянния стопански напредък, който отбелязва годишно, както и обичайно положителни макроикономически индикатори. Всяка година сме измежду страните с едни от най-ниските равнища на дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. Не бива да забравяме също ниските налози и положителната среда за правене на бизнес “, съобщи Стоян Мавродиев.

„ Форумът на Euromoney е добър метод за привличане на вложители, а ние имаме какво да предложим “, добави той.
„ Не по-малко значими са стабилността на банковия и финансов бранш, което ние като банкери можем да обясняваме в допълнение. Тази сигурност е изключително значима за всички вложители, тъй като това е виталната мощ и инфраструктурата, през която те влизат на съответния пазар “, счита Мавродиев.

В събитието участваха още висши банкери и финансисти, измежду които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

„ Европа се мести на Изток “ – предвиждат финансисти

Според Кирил Сакскобургготски, финансист, основан в Лондон, България е най-стабилна финансово страна в района с добър растеж на стопанската система. Броят на секторите, в които може да се влага, е огромен, както поради качеството на работната ръка, по този начин и поради капацитета за напредък. „ Страната може да бъде трамплин за района. Можеш да ползваш България за седалище на ръководството на своята компания, с цел да покриеш освен локалния пазар, само че и този в прилежащите страни и Централна Европа “, счита той.

Запитан какви са минусите на района, финансистът изясни, че провокациите са като на всички места – има разлики в разпоредбите в обособените страни, както във връзка с труда, по този начин и на образованието. „ Като цяло опциите са положителни, по тази причина считам, че вложителите мислят повече за нов напредък, за нови пазари и в този момент България е вярното място “, безапелационен е той.

Според Кирил Сакскобургготски България е доста привлекателна в областта на финтех бизнеса. „ Има условия за основаване на хъбове в разнообразни браншове и считам, че страната има интернационална известност, добра експертиза и благоприятни условия за конкуренция в този бранш “.

„ Европа се мести на Изток, идната стъпка е Израел и България може да бъде хъб точно в тази сфера. Надявам се, че вложителите ще го виждат, а държавното управление ще поддържа бранша и ще има нарастване на вложенията в тази област “, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР