Българската банка за развитие ще финансира изграждането на фотоволтаични централи

...
Българската банка за развитие ще финансира изграждането на фотоволтаични централи
Коментари Харесай

ББР ще финансира фирми да изграждат соларни централи за собствени нужди

Българската банка за развиване ще финансира построяването на фотоволтаични централи за потребностите на бизнеса, както и за продажба на електрическа енергия. От банката споделят, че новият финансов артикул е в отговор на растящото терзание на фирмите от цената на тока у нас и в Европа, и нарасналото търсене на електрическа енергия. " Превключването на бизнеса към слънчева сила е работещо решение в подтекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от Европейски Съюз цели за реализиране на въглеродна индиферентност ", написа още в известието на ББР.

Ще се кредитират планове за мощности до 1 мВтч, което е оптимално за огромна част от предприятията в страната - всеобщо плановете,. Подобни съоръжения могат да покрият сред 10 и 50%, а в някои случаи и повече, от потреблението на сила в обещано дружество, което действително се отразява в аналогично намаление на разноските за ток. От една страна слънчевата сила от новоизградена централа коства към 110 лева./мВтч (с включена възвръщаемост на инвестицията) при междинни цени на пазара през последния месец от 250 лева./мВтч. А от друга - при личното ползване не се заплащат мрежови такси и цена Задължение към обществото, които по принцип образуват към 30% от крайната сметка за ток. От 2019 година насам към този момент са осъществени стотици такива планове като най-големият в България.

Но има и по-малки предприятия, като. Друг сходен - за 700-800 кВт мощ.

Проектът за 1 мВт мощ коства към 500 хиляди евро, а типично реализирането им лишава 6-8 месеца, което се дължи главно на периодите за приемането на нужните позволения.

Точно поради тези изгоди от ВЕИ за лични потребности множеството претенденти ще вземат заем точно за централи за покриването на лични потребности, а не за такива, които да продават да продава силата на пазара.

Заемите от ББР ще са със период до 15 години (при приблизително откупуване на такива вложения за 6-7 години) и ще могат да покриват до 95% от цената на слънчевите централи.

Условието за отпущането им е фирмите да са микро-, дребни или междинни предприятия. Банката позволява с построените съоръжения да се зареждат както предприятия и офис-сгради, по този начин и търговски обекти.

Българската банка за развиване ще финансира построяването на фотоволтаични централи за потребностите на бизнеса, както и за продажба на електрическа енергия. От банката споделят, че новият финансов артикул е в отговор на растящото терзание на фирмите от цената на тока у нас и в Европа, и нарасналото търсене на електрическа енергия. " Превключването на бизнеса към слънчева сила е работещо решение в подтекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от Европейски Съюз цели за реализиране на въглеродна индиферентност ", написа още в известието на ББР.Ще се кредитират планове за мощности до 1 мВтч, което е оптимално за огромна част от предприятията в страната - всеобщо плановете,. Подобни съоръжения могат да покрият сред 10 и 50%, а в някои случаи и повече, от потреблението на сила в обещано дружество, което действително се отразява в аналогично намаление на разноските за ток. От една страна слънчевата сила от новоизградена централа коства към 110 лева./мВтч (с включена възвръщаемост на инвестицията) при междинни цени на пазара през последния месец от 250 лева./мВтч. А от друга - при личното ползване не се заплащат мрежови такси и цена Задължение към обществото, които по принцип образуват към 30% от крайната сметка за ток. От 2019 година насам към този момент са осъществени стотици такива планове като най-големият в България.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР