Българската банка за развитие предлага на малките и средните предприятия

...
Българската банка за развитие предлага на малките и средните предприятия
Коментари Харесай

Банката за развитие дава рамо на фирмите срещу инфлацията

Българската банка за развиване предлага на дребните и междинните предприятия нов артикул за превъзмогване на отрицателните резултати от продължаващото увеличение на инфлацията и възходящите цени на съществени артикули и услуги, споделиха от трезора.

Програмата планува оборотни заеми до 200 хиляди лв. за фирмите, които желаят да закупят първични материали на актуалните цени и по този метод да предотвратят по-високи разноски в бъдеще. Това ще им помогне да задържат цената на крайния артикул, който създават, без да плануват скорошно нарастване.

Програмата на ББР е отворена за компании от всички браншове на стопанската система. Условието е да бъдат жизнеспособни предприятия, като са възможни и претенденти с по-нисък кредитен рейтинг.

Обемът на програмата е 10 млн. лв., а заемите, които ще се отпускат по нея – кредитни линии и овърдрафт, ще бъдат без поръчителство. Банката ще подсигурява своите вземания посредством съдлъжничество от притежателите или друга компания.

Това е нов артикул от пакета ограничения против повишаването, разясниха от банката. Българската банка за развиване към този момент подкрепя компаниите поради непредвиденото повишение на цените на електрическата енергия. Банката им дава опция да разсрочат разноските си за електричество за четири поредни месеца по желание в границите на 2022 година.

Размерът на финансирането ще се дефинира на база на чистата стойност (след приспадане на компенсацията от държавата) на фактурите за употребявания от сдруженията ток за интервала януари – декември 2022 година, като банката може да покрие до 75% от цената на съответната фактура.

ББР ще дава целево финансиране на микро-, дребните и междинните предприятия от всички браншове на стопанската система. Обемът на програмата е 20 млн. лв.. Минималният размер на целевия заем е 20 000 лева, а оптималният – 200 000 лева.

Тази стратегия за справяне на МСП с възходящите цени на електрическата енергия ще помогне на компаниите да получат улеснен достъп до ликвидност за справяне с рецесията. Мярката е в отговор на компликациите, които изпитва бизнесът, заставен да заплаща в пъти по-високи сметки за електричество, до момента в който търпи и загуба на приходи в следствие от пандемията.

От банката прецизират, че че претендентите могат да бъдат компании от всички браншове на стопанската система. Не се изисква поръчителство за кредитополучатели с добър кредитен рейтинг. При кредитополучатели с по-рисков профил се изисква солидарно съдлъжничество на притежателите. Финансират се сдружения, чиито разноски за електрическа енергия са не по малко от 5% от оперативните разноски и до 20% от приходите. Предоставя се опция за финансиране на сдружения с финансова и бизнес история, по-кратка от две години.

От банката обръщат внимание, че от финансирането не могат да се възползват компании с неплатени налози и наложителни осигурителни вноски, както и компании в неплатежоспособност и положение на несъстоятелност.

Българската банка за развиване финансира построяването на фотоволтаични централи с мощ до 1MW/p за потребностите на бизнеса. Кредитният артикул е в отговор на растящото терзание на фирмите от стойностите на електрическата енергия у нас и в Европа, и повишаващото се търсене. Превключването на бизнеса на слънчева сила е работещо решение в подтекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от Европейски Съюз цели за реализиране на въглеродна индиферентност.

Кредитът е предопределен за микро-, дребни и междинни предприятия, като се финансира до 95% от цената на централите. Изисква се минимално самоучастие, заемът е със период до 15 години.

ББР си слага като дълготрайна цел подпомагането на зеления преход на българската стопанска система и увеличението на каузи на екологично чисти енергийни източници, защото 25 на 100 от парниковите излъчвания в световен мащаб идват от производството на електричество, разясняват от трезора. Изграждането на мощности за зелена сила е част от пакета ограничения на Европейската комисия, включени в така наречен „ Зелена договорка “, чиято цел е понижаване на въглеродния отпечатък до 2050 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР