Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) сигнализира, че в бюджета, удължен

...
Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) сигнализира, че в бюджета, удължен
Коментари Харесай

Зъботехниците: НЗОК не отпуска средствата за безплатни зъбни протези

Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) алармира, че в бюджета, продължен до 31 март 2022 година, не влизат средствата от 2 млн. лева, планувани за безвъзмездни зъбни протези, които са гласувани по този начин или другояче в него. На конференция в Българска телеграфна агенция от асоциацията алармираха, че са разменили три писма с НЗОК - две през ноември и едно през декември - след направени юридически съвещания с адвокатски фирми по здравно право и имат два отговора от НЗОК, съгласно които е направено всичко допустимо, само че не може средствата да се провиснал, защото законодателството не разрешава.

Стоян Котев от Българска асоциация на зъботехниците, е безапелационен, че по този метод не е спазено върховенството на закона, Законът за държавния бюджета и правата на пациентите. В патова обстановка сме, когато бюджетът не се извършва и като се внесе новият бюджет, няма да участва и извоюваното от съсловието и пациентите ще бъдат ощетени . Ние считаме, че НЗОК не е изпълнила освен закона, а и отговорностите си, уточни той.
 Почти безплатните зъбни протези за възрастни идват от септември
Почти безплатните зъбни протези за възрастни идват от септември

Всяка бременна има право на още един заплатен от Касата обзор при ортодонт

Става дума за бюджета, гласуван на 10 септември 2021 година, съгласно който от 2 млн. лева, които стоят в запаса на НЗОК и са целеви за здравното произведение и здравната протеза, те не се вземат от бюджетните права на нито една друга организация, предопределени са единствено за зъботехници, разясниха от БАЗ. Никой не прави действия да се стартира развой за методика за асимилиране, обявиха още от асоциацията.

В Националния рамков контракт (НРД) се заплаща единствено активността на стоматолога, а направата и трудът не влизат, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев показал, че протезата е безвъзмездна, а в контракта написа възнаграждение на касата от активността и доплащане от пациента - нула. " Има гласувани пари активността да стане изцяло безвъзмездна и пациентите да я получат като такава, без да се доплаща, а НЗОК не е направила нищо по въпроса да вкара в осъществяване закона за осъществяване и допълнение на бюджета на НЗОК от 10 септември, показаха зъботехниците.

Светослава Цветанов от УС на БАЗ разказа дейностите на НЗОК като " откровена неистина " и " бойкот от безучастие " . Той сподели, че ще бъде предоставена цялата преписка на НЗОК с Българска асоциация на зъботехниците.
 Има пари за зъбни протези, само че след юни, твърдят от НЗОК
Има пари за зъбни протези, само че след юни, твърдят от НЗОК

Д-р Комитов не бил казвал, че няма да се финансира тази активност, а че няма отделени пари

Управителят на НЗОК би трябвало да поеме отговорност, желаят още зъботехниците.

От БАЗ алармираха за още няколко казуса. Според тях има сив бранш, защото пациентът не знае къде се създава протезата. Редно е в един сходен документ да има къде е направена, къде е поръчана, с цел да има гаранции за модерни стандарти и технологии и качествени материали, прибавиха зъботехниците на конференцията. Така се появявали нерегламентирани зъботехнически практики, които не носят служебна лабораторна отговорност, когато създават медицински произведения, без явен генезис на материали и инсталация без степен на личния състав, а " това води до некачествено произведение, предизвикващо редица последици, които могат да донесат крайни увреждания - загуба на зъби, алергични реакции, последващо лекуване и други ".

От БАЗ са безапелационни, че държавни институции не поддържат осведоменост за такива проблеми. Подавали са неведнъж сигнали, само че те не водят до нищо, защото се регистрира, че няма подобен обект или не се прави такава активност. Затова зъботехниците желаят смяна в закона.
 Няма безвъзмездни протези, скочиха зъботехниците
Няма безвъзмездни протези, скочиха зъботехниците

Евтиното е в нерегламентирани лаборатории и с ниско качество
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР