Българската академия на науките и издателство Захарий Стоянов канят на

...
Българската академия на науките и издателство Захарий Стоянов канят на
Коментари Харесай

Книгата Орфей на Иван Гранитски и Иван Маразов представят в БАН

Българската академия на науките и издателство " Захарий Стоянов " канят на показване на новата книга на Иван Гранитски и Иван Маразов - " Орфей ", на 14 март от 18 ч. в огромния салон на Българска академия на науките.
Няма митология, в която да не участва фигурата на артиста. Тя е изключително нужна, защото неговата функционалност е да съхранява свещеното познание, т.е. миторитуалната традиция на народа и да го предава от потомство на потомство. Певецът е облик на груповата памет, той е неин страж.
В гръцката митология поетът получава певческия си подарък от Музите, дъщери на Мнемозина, персонифицираната Памет. Поетът дава гласа си на божеството, богът го завладява и го принуждава да възпява или да интерпретира неговите речи. За тази цел оказва помощ свещената напитка. В нея се съдържа Знанието, което постоянно е течно. " Второто " виждане на поета не е единствено метафора, то отразява груповата визия за знанието, като пристигнало извън.
Архаичните артисти са постоянно на път - от един царски двор към различен. Защото те нямат жанр и отечество. Ясно е за какво Орфей е представян от самите гърци като тракиец - за тях Тракия е била страната на " Другия ".
В няколко етюда от тази книга се изследват някои по-малко известни аспекти от многостранния мит за Орфей, вдъхновявал поети, художници, музиканти, учени от античността до наши дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР