Българската агенция по безопасност на храните ревизира по-строгия надзор в областите

...
Българската агенция по безопасност на храните ревизира по-строгия надзор в областите
Коментари Харесай

БАБХ облекчи ограниченията за движение на животните

Българската организация по сигурност на храните ревизира по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с чумата по дребните преживни животни, откакто в края на декември 2018 година изтече срокът за използване на разширените ограничения за контрол на заболяването. Те бяха наложени на страната ни с решение на Европейската комисия (ЕК).  
 
След проведени многократни срещи и полемики сред БАБХ и Европейска комисия, и след резултатите от осъществявания контрол до момента, беше решено, че рестриктивните ограничения могат да бъдат облекчени като отпаднат рестриктивните мерки за придвижване на дребни преживни животни и артикули в границите на зоната в трите области.
 
Мерките за омекотен режим се вкарват със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 9 януари 2019 година
 
Дребните преживни животни с генезис от обитаемоте места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и обитаемоте места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в границите на цяла България след клиничен обзор, осъществен 3 дни преди придвижването и с издадено ветеринарномедицинско удостоверение за придвижване от формален ветеринарен доктор.
 
Същата мярка се ползва и при придвижване на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в границите на цяла България, като се изключи тези, предназначени за неотложно кръвопролитие. Няма ограничаване за придвижване на дребните преживни животни за неотложно кръвопролитие в границите на цяла България.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР