Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните

...
Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните
Коментари Харесай

БАБХ съветва как да познаем прясната риба: По хрилете, очите и бистрата слуз

Българската организация по сигурност на храните прави инспекция на рибните пазари и комерсиалните обекти за произхода на рибата и документите, с които се продава.

" Никулден е един прелестен празник, който българинът чества на драго сърце и на неговата софра наложително би трябвало да участва рибата, само че освен през днешния ден, само че и във всеки един различен момента. В този обект рибата е изложена при нужните температурни условия. Тя е под лед, той се създава в самия обект. Представени са и документи ", сподели доктор Галя Викьова от БАБХ за " България заран ".

От организацията споделиха, че прясната риба се познава по слузта, която би трябвало да е бистра, а люспите би трябвало да са прилепнали по тялото на рибата. Очите също би трябвало да бистри, а хрилете - розово-червен цвят. Не би трябвало и да има поглъщане при пипане.

" В взаимозависимост от това какъв е обектът и кой е доставчикът на рибата, документите са разнообразни. По принцип това са търговски документи, декларация за генезис, също по този начин декларация за първи улов. В момента текат взаимни инспекции с ИАРА, където сътрудниците ревизират документите, които са от самите водоеми ", добави доктор Викьова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че инспекциите ще продължат и в идващите дни.

" Проверките са периодически на база на риска на обектите. БАБХ прави надзор непрекъснато. Акцентът в този момент е върху рибата, по-късно ще е във връзка със идващите празници. Бизнес операторите, които оферират храни, в тази ситуация и риба - с всяка година стават все по-отговорни. Предлагат артикул, от който българският консуматор да бъде удовлетворен ", увери специалистът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР