Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отново се похвали

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отново се похвали
Коментари Харесай

Агенцията по храните се похвали с богат улов на храни с пестициди

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) още веднъж се похвали с зоркост и недопускане на вносни артикули, съдържащи рискови химикали, само че за следващ път спести информация от кое място идват товарите. 

" БАБХ не позволи импорт от трети страни на 512 205 кг плодове и зеленчуци с установено наднормено наличие на пестициди. Количествата са арестувани в обсега на формалния надзор на граничните пунктове през месец октомври ", оповестиха от пресцентъра на организацията. В известието се добавя, че са  " задържани " 374 582 кг мандарини, 56 735 кг нар и 20 424 кг портокали,  а също и  60 464 кг сладостен пипер. Не се прецизира обаче от кое място идват стоките и кои са компаниите производители и вносители - говори се единствено, че идват от " трети страни ", т.е. от държави отвън Европейски Съюз. Това може да значи, че цитрусите и чушките идват от Турция, от Македония, от Албания или примерно от Китай и Занзибар. 

" Всички храни, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция „ Граничен надзор “, не са позволени на територията на България и Европейски Съюз - продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис ", показват от БАБХ. 

 

Все отново би трябвало да се означи, че наскоро агенцията наруши нормалната си процедура да не дава съответни данни за производителите и търговците, които нападат българския пазар с некачествени и даже нездравословни за здравето ни артикули. Преди дни от БАБХ оповестиха за сирене, инфектирано с болестотворни бактерии (листерия) и за тахан, претендиращ да е био, а в действителност зареден с пестициди. 

Оказат се, че козето сирене, в което се е завъдила листерия, е на холандски производител. Най-лошата вест е, че от него в България са импортирани съвсем 4 тона, а инспекторите на БАБХ са разкрили и спрели от продажба едвам 740 кг.

За сусамовия " биотахан " Агенцията по храните заяви, че го изтегля от пазара поради подозрения, че съдържа пестициди. Той е създаден у нас - от нидерландска суровина, от българската компания „ Рад-Мар ”. Над 100 кг са стигнали до щандовете на магазините в фасовки от 250 грама и 1 кг.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР