Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи
Коментари Харесай

Открити са нови огнища на африканска чума в Русенско и Силистренско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нови случаи на Африканска чума при диви прасета, оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Два от новооткритите случаи са: в област Русе, в землището на село Бистренци, община Бяла - разгласен на 12 август и в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, разгласен на 13 август. 
 Във връзка с ограничение разпространяването на заразното заболяване Община Русе оповести  Заповед №135/12.08.2019 година на Регионална дирекция по горите Русе – за забрана за достъп до горски територии по отношение на африканската чума.
Тя се отнася за държавни ловно-стопански региони в Русенска, Разградска и Силистренска области. В документа са изброени инфектираните горски зони, до които е забранен достъпа на физически лица и пътни транспортни средства, спортни мотори и ATV-та. Търговско предприятие ДГС/ДЛС „ Каракуз “- Дулово, Бяла, Воден- Ири Хисар, „ Дунав “ – Русе, „ Сеслав “ - Кубрат и Силистра трябва  до приготвят и слагат на видни места табели, указващи възбраната и да уведомят общините и ловните сдружения. Срокът на деяние на заповедта е от 13 август до 12 октомври 2019 година
По данни на земеделското министерство повече от 130 000 свине са унищожени след болестта от африканска чума. Около 60% от тях са от огромните свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата към този момент са унищожени. В Голямо Враново умъртвяването ще приключи до 18 август. Пробите в четвъртия огромен свинекомплекс в региона - в село Юделник, са негативни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР