По план ремонтът ще трае 730 дни. Дейностите предвиждат затваряне

...
По план ремонтът ще трае 730 дни. Дейностите предвиждат затваряне
Коментари Харесай

Основният ремонт на Дунав мост започва през юли, пускат ферибота

По проект ремонтът ще трае 730 дни.

Дейностите плануват затваряне на едната лента на оборудването, като трафикът ще се контролира със светофар . Възможно е за доста къси интервали да има и цялостно затваряне, когато се стигне до подмяната на панелите при фугите, сподели Вълчев. По думите му по подобен метод се е работило и при ремонта на румънската част на моста.

В рамките на идващите две години ще се ремонтират към 1100 метра от българския сектор на оборудването . Предвидено е да бъде заменена плочата и асфалтовата настилка, ще се реновират и всички железни детайли. Средствата в размер на 44 877 228,68 лева с Данък добавена стойност ще са от държавния бюджет.

Изпълнителният шеф на фирмата-изпълнител " Главболгарстрой Инфраструктурно строителство " инж. Тодор Гочев съобщи, че ремонтните действия стартират през лятото, с цел да се употребява оптимално хубавото време през този сезон.

" Ще се работи по 7 дни в седмицата с удължено работно време " , сподели още той.

" Нашите проучвания демонстрират, че ремонтът няма да докара до запушване в региона повече, в сравнение с е сега ", добави инж. Йордан Вълчев. Затова и е взето решението дейностите да стартират в този момент, вместо да се изчаква да премине интензивният туристически сезон, каквито бяха първичните проекти.

Областният шеф на Русе Драгомир Драганов заяви, че са напът да се осъществен очакванията му за облекчение на трафика и в още една посока. Той съобщи, че е получил увещание от румънската страна, че до дни Министерският съвет на северната ни съседка би трябвало да вземе решение за стартиране в употреба на граничния пункт на фериботния комплекс в Гюргево.

" В края на юни, началото на юли може да стартира да работи фериботната връзка, която да облекчи трафика на камионите, които минават през Дунав мост ", съобщи Драганов, като посочи, че тя ще може да транспортира до 250 тира в едната посока.

Ремонтът беше избран от кмета на Русе Пенчо Милков като " сериозно нужен ".

" Анализът демонстрира, че бетонните панели са в сериозно положение. Моментът е исторически. Трябва да предприемем доста значима информационна акция, с цел да може и през лятото туристите, самите хора да знаят, че ще има закъснение на прекосяването на граничния пункт. По отношение на тежкотоварния трафик - ще се задейства механизъмът камионите да бъдат арестувани навътре в страната. Ще има и регулярна информация от Областно пътно ръководство - Русе, сподели още Милков.

Заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков и началникът на кабинета на министъра на районното развиване и благоустройството Кирил Габеров, които също участваха на конференцията, увериха, че страната ще следи за прецизно съблюдаване на всички периоди и задължения, свързани с ремонтните действия и организацията на придвижването в региона на " Дунав мост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР