Българска Златна книга на песните ще бъде изложена в Сорбоната.

...
Българска Златна книга на песните ще бъде изложена в Сорбоната.
Коментари Харесай

Българска Златна книга на песните ще бъде изложена в Сорбоната

Българска " Златна книга на песните " ще бъде изложена в Сорбоната. Ръчно направеното издание с фрагменти от произведения на Ботев, Яворов, Вапцаров, Раковски и Левски беше показано през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

Книгата е формирана при започване на 2021 година по концепция на Николай Тончев - притежател на издателство " Нитон ", на откривателя и журналист Иван Тренев и на професор Евгений Сачев. По думите им българското издание дава опция в бъдеще да бъдат дописвани и други значими поети и писатели.
Иван Тренев: Христо Ботйов още веднъж намира място в Сорбоната
Щастлив съм, че успяхме да създадем копие на истинската „ Златна книга на песните “, която се намира в Сорбоната! От 2022 година..
Прочети повече
Оригиналът на " Златна книга на песните " е основан при започване на 20-и век по самодейност на управлението на Сорбоната. Съхранява се в архива на този знаменит университет в Париж. Представени са едни от най-известните философи, драматурзи, писатели и поети от целия свят - Шекспир, Верлен, Бодлер, Толстой, Пушкин и други. Сред тях е и Христо Ботев.

Със златни букви са записани текстове от тяхното творчество на френския и латински език. От Ботев това е куплет от " Хаджи Димитър " - " Настане вечер - месец изгрее, / звезди обсипят сводът небесен; / гора зашуми, вятър повее, - / Балканът пее хайдушка ария! "

Видео от представянето можете да гледате тук.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР