Българска търговско-промишлена палата (БТПП) представи позиция по промените в Закона

...
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) представи позиция по промените в Закона
Коментари Харесай

БТПП: Законът за обществените поръчки трябва да бъде модернизиран

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) показа позиция по измененията в Закона за публичните поръчки, свързани с условията на европейското законодателство за кръга на възложителите и случаите на възможни промени в хода на осъществяване на поръчките.

Въвеждането на електронни публични поръчки е предлагано неведнъж от БТПП. То ще способства за равнопоставеност сред участниците в процедурите, ще подсигурява доста по-висока степен на бистрота и гласност, ще понижи доста корупционния напън върху институциите и ще ускори контрола върху осъществяването на поръчките.

Наред с поддръжката ни за предложенията, обръщаме внимание на един различен значим проблем de lege ferenda ( предвид на бъдещо законодателство) и който не е преодолян в Закон за обществените поръчки, тъй като се основава дискриминационен метод към участниците.

БТПП постоянно припомня своето предложение за превъзмогване на нормативно наложеното в българското законодателство обвързване за юридическите лица, регистрирани по ЗЮЛНЦ, да попълнят ЕЕДОП (единен европейски документ за публични поръчки) от името на членовете на техните управителни органи. Това се явява честа и мъчно преодолима спънка при кандидатстване на тези юридически лица по реда на Закон за обществените поръчки заради числения състав на управителните им органи. В управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел, и в частност на организациите на работодателите, се одобряват физически лица, които наред с публичните задължения, имат и доста други служебни и икономически функционалности, при осъществяването на които те са препятствани да изпълнят в откритите периоди отговорностите по отношение на попълването на ЕЕДОП. Това лишава тези организации от опцията да вземат участие в процедури по Закон за обществените поръчки в границите на техните сфери на активност и интерес.

В този смисъл БТПП предлага Закона да даде опция на всички заинтригувани субекти да вземат участие в процедурите по публичните поръчки.

Когато претендентът или участникът е юридическо лице, записано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, основанията по алинея 1, т. 1, 2 и 7 се отнасят за лицата, които съставляват участника или претендента, при изискване, че бъде показано решение на Управителния орган на юридическото лице с нестопанска цел за присъединяване в процедури по публични поръчки.

Палатата припомня, че настоящето законодателно решение прави невероятно присъединяване в публични поръчки на сдружения с огромни управителни препоръки (каквато е БТПП с над 80-членен директорски съвет). Подобно пояснение опонира на логиката и задачата на закона:

Според българския Закон за юридическите лица с нестопанска цел - ЗЮЛНЦ (чл. 23 и член 31) висш орган на сдружението е Общото заседание, в което вземат участие всички членове на сдружението, а директорски орган е Управителният съвет, чиято активност се регистрира от Общото заседание и се управлява от последното. За разлика от търговците (по смисъла на Търговския закон, които са лимитирани в броя на членовете на управителните органи) управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел могат да имат безграничен брой членове (при информация в Търговския указател може да се откри, че има голям брой сдружения с членствен състав на управителните им или надзорни органи сред 13 и 80 души), заради спецификата и естеството на тяхната активност и функционалности. От друга страна, на съображение член 31, т. 1 от ЗЮЛНЦ, (с която се наредба се дава опция на Управителния съвет да дефинира размера на представителната власт на обособени негови членове) всеобщо използвано е Управителните препоръки да делегират представителството на неговия ръководител или на различен по-малък като членствен състав орган, защото динамичността на практическата активност го изиска и наложи.

Според Директива 2014/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета и по отношение на Указанията към Регламент за осъществяване Европейски Съюз 2016/7 на Комисията за определяне на общоприет пример на ЕЕДОП (единен европейски документ за публични поръчки), когато повече от едно лице е член на административен, директорски, или контролен орган на избран стопански оператор, или има пълномощие да съставлява, да взема решения, или да упражнява надзор в границите на тези органи, всяко лице да може да подпише еднакъв ЕЕДОП за определяне на събитията за липса на спънки за присъединяване в процедурата по публични поръчки.

Използването на термина „ може " недвусмислено сочи, че цитираната наредба от Директивата е диспозитивна и дава опция на всяка страна да одобри свои вътрешни правила, които, при запазването на духа на Директивата, да вземе поради и спецификата на националната си нормативна уредба и процедура, както и особеностите на правните субекти, участващи в процедурите по публични поръчки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР