Българска независима енергийна борса стартира роботизирана търговия и на пазар

...
Българска независима енергийна борса стартира роботизирана търговия и на пазар
Коментари Харесай

Пускат роботизирана търговия с електрическа енергия чрез специално приложение

Българска самостоятелна енергийна борса започва роботизирана търговия и на пазар " Ден напред “. Това е допустимо с помощта на софтуерното приложение за съгласуваност API на водещия европейския оператор на

платформи за търговия с електрическа енергия Nord Pool, което БНЕБ към този момент предлага в

страната ни за сегмент " В рамките на деня “. Така, регистрирани на борсовия пазар на електрическа сила търговски участници, придобили статус " деен “ на пазарен сегмент " Ден напред “ към този момент ще имат право да употребяват API за роботизирана търговия.

Досега опция да търгуват по този метод имаха единствено комерсиалните участници на пазарен сегмент " В рамките на деня “.

" Интересът към автоматизираната търговия и позитивният резултат от нея, както и насъбраният опит от миналата година на пазар " В рамките на деня “, ни убеди да предоставим тази опция и на пазарните участници на сегмент " Ден напред “. Тези участници, които се възползват от новостите – ще имат конкурентно преимущество пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма изгода за техните клиенти и консуматори “, сподели Константин Константинов, изпълнителен шеф на БНЕБ.

Технологичното приложение API дава опция за съгласуваност, тъй че

записаните търговски участници да могат да интегрират дейно своите

платформи със съществуващите електронни системи за търговия, като задачата е по-голямо улеснение, по-кратко време за реакция, точни доклади и сигурност.

Предимствата от внедряването на API са: ефикасна и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, " back office “ системи и операционни инструменти; роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности; персонализирани и автоматизирани доклади, и консолидирани уеб основани ИТ решения.

ЕVN Трейдинг (част от групата на EVN в България) е първият търговец на

електрическа енергия в България, стартирал роботизирана търговия на БНЕБ през 2021 година

Към момента 10 пазарни участници търгуват електрическа сила по този метод на пазарен сегмент " В рамките на деня “ на БНЕБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР