Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание , посети

...
Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание , посети
Коментари Харесай

Росен Желязков посети манастира Свети вмчк. Георги Зограф в Света гора и разговаря с монашеското братство

Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, посети манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ в Света гора и беседва с монашеското приятелство, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Председателят на Народното събрание изрази признателност от името на цялата делегация за опцията да вземат участие в отбелязването на празника на един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ - манастира „ Св. вмчк. Георги Зограф “, който съхранява скъпи ръкописи, икони и артефакти и повече от хилядолетие отстоява българската религия, нематериалност, памет и език. 

приветства игумена архимандрит Амвросий за неуморната, единна и целенасочена активност на духовното управление на манастира за опазване на неговия български темперамент и за привличане на нови монаси и послушници. 



Неоценима е активността на духовното управление на манастира за обновяване на манастирския комплекс, запазване на културно-историческото завещание, развиването на манастирската библиотека и привличането на поклонници, означи. Особено значима е ролята им за организирането, финансирането и образованието на българските деца в неделното учебно заведение в град Солун, добави той. 



Светата обител може да разчита на поддръжката и ангажираността на българската страна за възобновяване и запазване на културно-историческото и архитектурното завещание на манастира, акцентира. Той прегледа и частта от манастира, която се ремонтира. 



През 2020 година благодарение на страната е стартират най-мащабният план за възобновяване Банското крило и запазване на архитектурното завещание на манастира. Работи се и се приготвят разнообразни по-малки планове, свързани с възстановяване на инфраструктурата, водоподаването, пожарната сигурност и дигитализацията. Въвежда се съвременна енергийна фотоволтаична система. Значително са разширени опциите на манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ да приема и настанява поклонници, усъвършенствани са битовите условия и изискванията за предпазване и запазване на културно-историческото завещание. 



На 16 ноември народните представители ще вземат участие в тържествената работа в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

В делегацията са заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ „ Възраждане “ Цончо Ганев, ръководителят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, националният представител от ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Христо Даскалов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Румен Гечев, националният представител от ПГ „ ИТН “ Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. 



Манастирът „ Свети вмчк. Георги Зограф “ е учреден в края на Х век от тримата братя Аарон, Йоан и Мойсей, родом от град Охрид. Светата обител многократно е била ограбвана от морски пирати, пострадала от каталонците и изключително от латинските кръстоносци, които го разрушили и ограбили. Отново е възобновена от молдовлашкия челник Стефан през ХV век.

От 1849 година е възобновена българската благосъстоятелност на манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “. В него се съхраняват мощите и частици от мощи на десетки светци и великомъченици. В царското крило е ситуирана манастирската библиотека, в която има 30 000 старопечатни книги и над 6000 ръкописа.

Сега в манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ служат 36 монаси и 8 послушници.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР