Българска банка за развитие (ББР) и Българска агенция за инвестициите

...
Българска банка за развитие (ББР) и Българска агенция за инвестициите
Коментари Харесай

На първо четене в НС: Агенцията за инвестициите и Банката за развитие преминават към Министерство на иновациите и растежа

Българска банка за развиване (ББР) и Българска организация за вложенията (БАИ) да преминат към новосформираното Министерството на нововъведенията и растежа, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за поощряване на вложенията. Текстовете бяха гласувани със 127 гласа " за ", без срещу и въздържал се.

Преди финалното гласоподаване Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) предложи депутатите да преминат на идната точка от дневния ред. Тя моли ръководителя на Народното събрание и ръководещите да проявят разсъдък и законопроектът да не бъде гласуван за трети път, тъй като в случай че не го създадат, от опозицията ще го оспорят в Конституционния съд.
След гласуването Станислав Анастасов от Движение за права и свободи съобщи от трибуната, че случилото се през днешния ден поставя завършек на всичките поръчки на това болшинство за правда, честност и почтеност. Искренно скърбя, че в деня на Учредителното заседание потъпкахме и паметта на Антим Първи, добави депутатът.

По мотив признатия законопроект, Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) се обърна към ръководещите с думите: " Вие не се качихте върху опозицията, вие се качихте върху демокрацията, а за хората, които не схващат, какъв е този възторг, ще обясня каква е същността - с този законопроект господин Лорер се качва върху госпожа Нинова, просто й взима парите от нейното министерство ".

В хода на полемиката вносителят Петър Куленски ( " Продължаваме Промяната " ) съобщи, че законопроектът е механически и е обвързван с гласуваната на 13 декември нова конструкция на Министерския съвет и основаното Министерство на нововъведенията и растежа. Поправките са чисто механически и те са свързани с опцията новото министерство да упражни правата си като принципал в БАИ и ББР, означи вносителят.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) уточни, че по този начин препоръчаният законопроект не е минал публично разискване и не отговоря на условията на правилника. Той настоя, че в Закона за българското поданство единствените пълномощия на министъра на стопанската система са документите нужни за издаване на българско поданство при осъществяване на вложения. Депутатът разяснява, че до момента в който държавното управление сякаш предлага отпадане на капиталовите паспорти, действително групата на " Продължаваме Промяната " предлага тези капиталови паспорти да преминат в юрисдикцията на министър Даниел Лорер.

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) добави, че тяхната парламентарна група няма по какъв начин да поддържа по този начин направените оферти и открои като стеснителен обстоятелството, че осем милиарда лв. ще бъдат съсредоточени в ръцете на една фамилия. Колегата му Александър Ненков добави, че ръководещите е трябвало да излязат и да обяснят по какъв начин по този начин подобен финансов запас се концентрира в ръцете на семейство Лорер.

Изказване на националният представител Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС), в което се отправяше рецензия за неналичието на вложения и неналичието на тласъци за вложения в работата на държавното управление стана причина за спиране от страна на ръководителя Никола Минчев. Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в процедура по метода на водене напомни, че ръководителят е пръв измежду равни и уточни, че в тази зала и на това място е стоял екзарх Антим I. Извинявайте, само че тематиката е съответният законопроект, не е вложенията в България, подсети Минчев. Не съм отнемал думата на никой, само че въпреки всичко всичко има някакви рационални граници и не може да се прекалява, сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР