Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между

...
Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Българо-македонската комисия спира работа заради изборите в Скопие

Българо-македонската комисия, която би трябвало да почисти противоречивите исторически въпроси сред двете страни, прекъсва работата си. Като претекст за това от Скопие показват, че в страната предстоят значими избори.
След парещ спор на евролидерите: Северна Македония и Албания не стартират договаряния с Европейски Съюз (ОБЗОР) По предложение на България разширението на Европейски Съюз ще бъде разисквано и преди срещата в Загреб
Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април. До тях се стигна, откакто Европейския съюз не даде дата за начало на договаряния за присъединение на страната.

„ Те предложиха и те постановиха, че Комисията би трябвало да спре да работи, тъй като са в избирателен интервал, за тях очевидно въпросите са политически”, означи в предаването „ Тази сутрин” проф. Кирил Топалов. По думите му това е обвързвано с обстоятелството, че на Северна Македония беше отказано да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз.
Предсрочни избори в Северна Македония през април 2020 година На 3 януари следващата година ще бъде назначен длъжностен кабинет
„ България направи всичко допустимо, и невъзможното даже, република Северна Македония да тръгне към НАТО и Европейски Съюз, само че там настроенията са други – ние се оказваме най-лошите и сме отговорни, че Макрон не им даде път”, означи проф. Топалов.

„ Нашата политика за Западните Балкани сложи въпроса за Северна Македония, даже визитата на папата беше също в духа на тези нови връзки. За да посети и Скопие, във Ватикана са изцяло наясно, че ние с македонците имаме комплицирана история”, уточни той.
Радев: Подкрепяме Северна Македония за Европейски Съюз, само че с условия По думите му би трябвало да се подсигурява, че това няма да е за сметка на историята и идентичността на България
Според него от 75 години в Северна Македония порастват генерации, които методично и редовно са култивиране в антибългаризъм.

Комисията е основана по Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Тя не съумя да стигне до единодушие за Средновековието и историческата персона на Гоце Делчев.
Съвместната българо-македонска комисия още веднъж без решение за Гоце Делчев Българските и македонските историци заседават в София
„ Ние гледаме на популацията на Република Северна Македония като народ, с който сме имали обща история. Ние поддържаме република Северна Македония, само че не на всяка цена”, безапелационен беше проф. Кирил Топалов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР