Българка с второ място на международен конкурс за дизайнери на

...
Българка с второ място на международен конкурс за дизайнери на
Коментари Харесай

​Българка на второ място в международен конкурс за дизайнери

Българка с второ място на интернационален конкурс за дизайнери на академия Риачи в Италия. Ивана Янкова основава плана „Мома“ в категорията „Интериорен дизайн“. Темата, по-която работи младата дизайнерка, е народен костюм, който би трябвало да се преправи в категорията „Интериорен дизайн“. Конкурсът се организира годишно, а премията е едногодишно образование в академията.

„ Мъжът е главата на фамилията, само че дамата е шията, която дава посоката, в която да се обърне главата “. Около тази сентенция и към облика на българската мома е насочен планът на младата дизайнерка.

„ Българското семейство е патриархално, само че майката е един знак, който е сборен за фамилията. Тя прави силата, знак е на самото семейство. Именно оттова потегля концепцията за момата и за новото начало, което идва в следствие и признакът за майката. “, каза Ивана Янкова пред Българска национална телевизия.

И по този начин, с изключение на облика на момата в българския фолклор, в плана си Ивана употребява и обичайна българска шевица, пафтите, познати още като чапрази, менчето, красивите чипровски килими.

„ Шевицата, като детайл, който участва в декоративните възлгавнички, във фрезованите порти, интериорни, в самите мебели, които проектирах. Също участва в принтове и във фрезованите детайли. Всъщност шевицата е част от образната връзка от фолклора ни. “, изясни тя.

Съчетанието на битови и съвременни детайли, картини на красиви български девойки и националното творчество, което въодушевява Ивана, основават плана „Мома“. Проект, който съхранява българските обичаи и обликът на майката, като страж на българския дух и любовта в фамилията. Момата, която участва като облик и акцент в плана е знак точно на това схващане, на женското начало, на новото потомство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР