Българка е в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира

...
Българка е в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира
Коментари Харесай

Да работиш за Ружа Игнатова: Само пред bTV говори адвокатът на екстрадирана в САЩ българка


Българка е в ръцете на американското правораздаване. Страната ни екстрадира 41-годишната Ирина Дилкинска в Съединените щати поради присъединяване в криптоизмамата „ One Coin “, заяви американското министерство на правораздаването. Подозренията са, че тя е част от лъжливата скица на криптокралицата Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света.

За това каква е връзката сред екстрадираната ни сънародничка и крипторкалицата Ружа Игнатова и какъв брой време са работили дружно - пред BTV приказва бранителят на българката юрист Николай Петров.

Каква е връзката на Ирина Дилкинска с „ One Coin “?

„ Ирина Дилкинска е някогашен юридически консултант на Ружа Игнатова по отношение на работата на „ One Coin “ и това е връзката сред нея и Ружа Игнатова “.

А в самата компания?

„ Изпълнявала е задания, каквито ѝ възложат. В интерес на истината е почнала работа. Впоследствие са осъществили взаимоотношенията си по отношение на работата “.

Била ли е в директна връзка с така наречен криптокралица Ружа Игнатова?

„ Била е във връзка, работила е дружно с нея. Продавали са обучителни пакети, които не са криптовалута и нямат никаква друга стойност също така, че образоват някой да работи вероятно с криптовалути “.

Колко време продължава всичко това?

„ Четири-пет години, може би. От 2014 до 2018-2019 година “.

Г-жа Дилкинска била ли е търсена преди 2021 година от американските управляващи?

„ Не, в никакъв случай. Г-жа Дилкинска в никакъв случай не е била в Съединени американски щати. Въпреки повдигнатото обвиняване там, тя в никакъв случай не е обитавала на територията на Съединени американски щати. Дейността на „ One Coin “ е основно в офисите тук в София на площад „ Славейков “, които и до през днешния ден мисля, че действат по някакъв метод. Отделно от това, активността на самата компания е публикувана в към 180 страни по света “.

И внезапно пред 2021 година е търсена с алена бюлетина?

„ Червеният бюлетин е основан на две клетвени деклараци. Едната е на сътрудник от ФБР Ронълд Шимкоу, а другата е на прокрор Никълъс Фолин. Само на съображение на тези две клетвени заявления, издадени заместващи обвинителен акт ѝ е издадена заповед за задържане от арбитър при Южен окръг на Ню Йорк. Случаят е напълно постен откъм фактология в това отношение. На нас като юристи отбраната ни беше, че единствено официално се покриват условията за екстрадиция и издаване на червен бюлетин с тези две клетвени заявления, които не могат да обосноват в целокупност едно такова тежко искане и тежко обвиняване към нашата подзащитна “.

Разследващите оттатък океана приказват за това, че Вашата подзащитна е взела участие в скица, в която са изпрани 400 милиона $, които са били съмнителни облаги от съмнителна активност на въпросната криптоинституция.

„ Имало е финансови транзакции. Съвсем всекидневно е да има в подобен обсег на активност на една компания, която работи в съвсем 2/3 от света. Плащани са разнообразни суми по разнообразни контракти за поддръжка, IT услуги, за платежни услуги “.

Каква е отбраната на обвиняването за 400 милона, изпрани през разнообразни компании?

„ Делото за екстрадиция няма за предмет доказване на невинността на някого. Тези 400 милиона занапред ще бъдат поставени на масата и ще се проверяват от правосъдната система на Съединени американски щати. Тук в България се занимаваме с въпроса дали тя да бъде екстрадирана в Съединени американски щати, или не “.

Правилно ли беше екстрадиран български жител пред американското правосъдие?

„ Според мен не. В рамките на делото, което е може би известно като една от най-дългите екстрадиции. Продължи над година и 8 месеца. Направихме всичко допустимо с сътрудника ми Детелина Попова да защитим нашата подзащитна и тя, в случай че следва да бъде съдена, да бъде в България. В България има настоящо досъдебно произвеждане, което работи по активността на „ One Coin “. То е стартирано още 2018 година Беше от профилирания отдел на Специализираната прокуратура, която беше закрита и сега е под надзора на Софийска градска прокуратура. По това дело има над 70 тона събрана информация, а преди този момент е имало друга кореспонденция, към която са обединени други такива преписки, която през 2015 или 2016 година е прекъсната с разпореждане на прокурор от СГП за това, че липсва закононарушение. За българската страна активността на „ One Coin “ не е закононарушение “.

От прокуратурата споделиха, че цялото това време и тази рекордно дълга процедура се дължало на това, че са били изисквани още доказателства и още обстоятелства от Съединени американски щати, които несъмнено да дадат съображение на обвиняването ни да отбрани пред съда въпросното искане. И в последна сметка очевидно е съумяло, откакто госпожа Дилкинска от понеделник е в Щатите.

„ Напротив. Искането ни беше да се подплатят тези две клетвени заявления с други доказателства, с които разполагат от обвиняването на Съединени американски щати. Не ги е получило. Беше получен много колеблив отговор от наблюдаващия прокурор в окръжната прокуратура на Ню Йорк “.

Тогава по какъв начин си обяснявате всичко това?

„ Тук има намесен и политически детайл. Не е единствено въпрос на право. Дейността на „ One Coin “ е необятно известна по целяи свят, Провеждат се разлседвания, много от които в разнообразни страни а прекъснати. Издавани за филми, книги за Ружа Игнатова и така нататък Тя е медийно известна персона и това съгласно мен също способства за екстрадицията на Ирина Дилкинска, тъй като тя е посочена за част от тази скица “.

Какво очаквате да се случи? Каква е продецурата?

„ Обичано процедурата е да се яви пред арбитър и да бъде изслушана. След което, в случай че има опция, може да бъде препоръчано съглашение с прокуратурата. Ако то бъде отхвърлено, делото ще се гледа от Федерален съд, с присъединяване на жури от 12 души “

Ако сте стигне до присъда, ще настоявате ли тя да бъде изтърпяна в България?

„ Искахме това нещо да ни бъде обещано като гаранция от правосъдната система на Съединени американски щати, само че такава гаранция не ни беше дадена “.

Какви са идващите Ви стъпки?

„ Би следвало всекидневно да се допусне изтърпяване на едно бъдещо наказване в родната страна, защото по този метод не се нарушават всички допустимо права на наказаното лице. То може да излежи присъдата си в родната си страна, да има връзка с близки и познати и по този метод да изтърпи наказването си, да осъществя наказателната отговорност. Ако те не пожелаят да я върнат тук и да я трансферират в български затвор, ние можем да го желаяме. Нека да забележим първо дали ще бъде наказана “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР