България завърши на 6-о място на Европейското първенство за девойки

...
България завърши на 6-о място на Европейското първенство за девойки
Коментари Харесай

Габриела Айшинова: Шестото място на европейското е добро постижение

България приключи на 6-о място на Европейското състезание за девойки до 19 години в Хърватия и Босна и Херцеговина. Нашите завоюваха два мача и изгубиха три. В понеделник отборът ни се прибра от Осиек, където бяха всичките ни дуели. Габирела Айшинова, треньор на тима, даде обобщаващо за шампионата изявление за формалния уебсайт на федерацията.

- Г-жа Айшинова, какъв е коментарът ви за присъединяване на националния тим до 19 години на европейското състезание?
- Поставих като задача влизане в четворката. И от тази позиция не сме изпълнили задачата. Но в този момент - сравнявайки равнищата на тимовете, си давам действителна сметка, че другите бяха над нас като класа. Основната причина са по-силните шампионати, в които съперничките играят. Смятам, че представянето ни е оптимално. Разбира се, не мога да не призная, че имахме късмет. В нашата група имаше два тима по-малко и ние оптимално се възползвахме от тази опция. Винаги желая да сме по-добре, само че на този стадий шестото място е окей.

- Две победи и три загуби. В кой от мачовете можехме повече?
- Във всеки един можеше да създадем повече. И с туркините, и с французойките. Не споделям, че щяхме да ги бием, само че можеше да играем по-силно. В мача за пето място против Полша бяхме някак доста спокойни. А там най-вече имаше какво да се случи. Прекаленото успокоение не постоянно е добър сътрудник в спорта.

- Ако не се бяха отказали Русия и Германия, по-слабо ли щеше да ни е класирането?
- Със сигурност щеше да ни е ужасно мъчно да приключим шести. В Русия и Германия се играе волейбол на извънредно равнище.

- Как се играят мачове без аудитория?
- Една тръпка по-малко. Публиката оказва помощ чисто прочувствено на състезателките. Дава заряд. Избор обаче нямаше.

- Кои волейболистки бихте отличили като най-хубави от нашия отбор?
- Отборът е от 12 души и всяко момиче даде всичко от себе си. И тези, които играеха повече минути, и другите, които ги подкрепяха от пейката. Не мога обаче да не обърна внимание на Мерелин Николова и Мила Илиева. Тези две девойки бяха точконосителите в отбора. Но още веднъж наблягам - всички то една се раздадоха.

- Турция започва с мач против нас и завоюва купата. Заслужен ли е триумфът?
- Определено. Турция има страховит тим. Коментират, че този отбор е по-слабият набор в страната. Турските девойки играят в доста мощни тимове. Направиха страховит край със Сърбия. Имахме шанса на старта да се надигнем против най-хубавите.

- В каква посока ще бъде ориентирана работата ви в този момент?
- Очаквам среща с управлението на федерацията. Ще разясняваме представянето, задачите. Освен това чакаме и дати от календара.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР