България винаги е имала потенциал в областта на т.нар. зелена

...
България винаги е имала потенциал в областта на т.нар. зелена
Коментари Харесай

Христо Иванов: Планът за възстановяване сякаш е писан на планета, управлявана от Живков

България постоянно е имала капацитет в региона на така наречен зелена сила, само че не е управлявала добре естествения си капитал, а в плана на Национален проект за възобновяване и резистентност липсва ясна визия във връзка с енергийния преход и зелената стопанска система.
Това разяснява съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов по време на онлайн полемика с присъединяване на, Мартин Владимиров, анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, и специалистите по зелен маркетинг Емил Георгиев и по екологични енергийни политики Руслан Жечков.
“Получаваме още от същото. От една страна, получаваме още от същата липса на визия, същия акцент върху усвояването и набиването на парите в инфраструктура. И второ, получаваме още от същото, доколкото виждаме залагане на цели, които България трябваше да е постигнала до 2020 година, виждаме действия, които е трябвало към този момент да бъдат финансирани по други принадлежности ”, разяснява Христо Иванов. Той посочи, че до момента в който страната през годините пропусна опцията да употребява съответно естествения си капитал, в света стартира енергийна гражданска война. В плана на Плана в този момент обаче не се адресират проблемите пред България, не се употребяват опциите и липсва визия за развиване на съответни браншове, в които ще се влага.
“ и то планета, ръководена от Тодор Живков ”, заключи Христо Иванов.
Участниците в полемиката се сплотиха към мнението, че в плана на Национален проект липсват изчерпателен разбор и изясненост за браншове, които ще се реформират, липсва упоритост за реализиране на задачите на Европейски Съюз във връзка с “зелената договорка ”, както и липсва оценка на предстоящите резултати.
“Мимоходом се загатват зелената договорка, кръговата стопанска система и новите енергийни политики на Европейски Съюз, само че не виждаме по какъв начин ще бъдат реализирани тези цели ”, разяснява Борислав Сандов. “За мен този проект съставлява една бакалска сметка и то без кръчмар., европейските институции, които ще би трябвало до края на април да утвърждават проектите на обособените страни. И защото краят на април е отвън избирателен интервал, по тази причина има едно бързане и претупване на проекта от страна на държавното управление ”, счита той.
Мартин Владимиров от ЦИД уточни, че в документа прекалено много се залага на централизирано обмисляне и на асимилиране на запас, а не на структурни промени и на възстановяване на регулаторната и административна среда, тъй че жителите и бизнесът сами да вършат вложения.
“Трябва да забележим повече интегриран метод сред другите браншове. Когато приказваме за “Зелена България ”, отново се приказва за енергийна успеваемост, а би трябвало да има по-интегриран метод, който да включва промишлеността, превоза, енергетиката ”, е неговото мнение.
“ - по-скоро политики от предходния век, в случай че в Европейски Съюз към този момент съществува така наречен въздържан стандарт за нови здания. България даже не го е използвала и изобщо не се пробва да реализира въздържан стандарт. Което значи не просто да понижим енергийните разноски, а да има нулево енергийни разноски за новите здания, а скоро ще пристигна този стандарт и за към този момент съществуващите ”, разяснява Борислав Сандов. Според него санирането, както е показано в проекта, съставлява опит на премиера Бойко Борисов да си купи поддръжка от хората, живеещи в многофамилни здания.
“Липсва визия за декарбонизацията, която да минава като алена нишка през целия проект. Това би била пропусната опция за фундаментални промени в няколко бранша ”, счита специалистът и член на Националния съвет на “Да, България ” Руслан Жечков, който дефинира проекта като документ с ниска упоритост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР