България вика за консултации посланика си в Русия и очаква

...
България вика за консултации посланика си в Русия и очаква
Коментари Харесай

България очаква Митрофанова да напусне България, викаме посланика ни в Русия в София

България вика за съвещания посланика си в Русия и чака реципрочно деяние - Елеонора Митрофанова да напусне страната и да се върне в родината си за съвещания, обяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел.  

Изказването му идва след продължаващото съвсем месец напрежение сред Руското посолство и държавното управление. Вчера Петков съобщи, че ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изказванията на съветския дипломат Елеонора Митрофанова. По думите му не е задоволително по никакъв метод непознат дипломат да приказва от името на българския народ против българското държавно управление. 

Няколко часа по-късно Митрофанова му отговори индиректно в телевизионно изявление и съобщи, че е недопустимо служители да подлагат на критика дипломат.

Преди три дни тя съобщи в изявление за " Русия 24 ", представена от offnews.bg че " народът на България не поддържа реториката и дейностите на своето държавно управление във връзка с специфичната интервенция в Украйна ".

Навръх националния ни празник - 3 март, посланичката съобщи, че сме получили свободата си и съпостави обстановката в Донбас с турското иго. Тогава назова държавното управление ни " проамериканско ". В триминутното си видео Митрофанова приказва най-много за войната в Украйна, стартирана от Руската федерация на 24 февруари, в опит да оправдае съветските военни дейности.

Британски бойци идват у нас

Премиерът заяви, че над 150 военнослужещи от Англия ще се причислят към българската бойна група. Той добави, че сега се водят диалози и с Италия.

Двойният критерий на прокуратурата

С тези думи Петков още веднъж разяснява бързата реакция на спецпрокуратурата да образува произвеждане против вицепремиера Асен Василев, което се случва за часове, и мудността по следствието за изказванията на Васил Божков за рекет от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Заради арестите той не изключи, че опозиционните партии ще изискат избор на съмнение. Според него повода е, че " всички хора, които са забогатявали с корупция, сега доста се опасяват ". Петков добави, че от арестите предишния четвъртък сигналите за корупционни схеми, които доближават до Министерство на вътрешните работи, са се нараснали, като огромна част от тях са свързани със злоупотреби с евросредства.

Петков сподели, че е провел диалог в Европейска комисия по отношение на нередностите по европроекти в България. По думите му представители на Европейската комисия са благодарили за решителните дейности на страната.

Символична военна поддръжка за Украйна

Премиерът съобщи, че в случай че Народното събрание реши страната да изпрати и военна помощ за Украйна, то тя ще е по-скоро алегорична.

Цените на газа

Петков заяви, че на следващия ден евролидерите ще разискват българското предложение за общоевропейски контракт за покупка на газ. По думите му това би понижило цената на газа, а в следствие и на доста артикули.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР