България вече може да изпраща безвъзмездно оръжие, военна техника и

...
България вече може да изпраща безвъзмездно оръжие, военна техника и
Коментари Харесай

България изпраща оръжие на Украйна. Президентът не наложи вето

България към този момент може да изпраща безплатно оръжие, военна техника и муниции на Украйна. Законът влиза в действие от през днешния ден, 23 декември - обнародван е в постоянния брой на " Държавен вестник " преди Коледа. Президентът Румен Радев е подписал указа, макар апелите от Българска социалистическа партия да наложи несъгласие.

Така 10 месеца откакто Русия атакува самостоятелна Украйна, България излиза от листата на страните, които не поддържат Киев с военна помощ. В рамките на Европейски Съюз оръжие не подарява единствено Унгария на Виктор Орбан.

От Министерството на защитата оповестиха, че логистичната организация на доставки към този момент е в ход. Какво тъкмо оръжие и муниции ще подари България на Киев обаче е не е обществена информация - описът, препоръчан от министерството и утвърден от Народното събрание, е с гриф за дискретност. Знае се обаче, че част от помощта ще е обвързвана с противовъздушната защита на Украйна.

В края на предходната седмица служебният министър на защитата където бе посрещнат от сътрудника си Олексий Резников.

Левицата и " Възраждане " бяха единствените парламентарни партии, които гласоподаваха " срещу " решението, взето на 16 декември. Депутатът Явор Божанков бе изключен от групата на Българска социалистическа партия поради различното си мнение, споделено от трибуната по време на дебатите в. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова още предходната седмица заяви, че ще търси поддръжка законът за военна помощ за Украйна да бъде изпратен на Конституционния съд. Българска социалистическа партия няма нужните 48 депутатски подписа за задачата, само че през днешния ден стана ясно, че от " Възраждане " ще поддържат подписката.

Твърдението на Българска социалистическа партия е, че законът за военна помощ опонира на конституцията, тъй като дава опция държавното управление да подписва анекси към съглашението сред България и Украйна, които да не минават през нова ратификация от Народното събрание.

От Министерството на защитата обаче са предложили изменение в тази част на закона за военната помощ - с цел да може и анексите да подлежат на утвърждение от Народното събрание, заяви зам.-министърката на защитата Катерина Граматикова.

Министерството ще изиска от Народното събрание да утвърди и спомагателна техническа помощ за Украйна - за даването на електрогенератори, " каквито у нас има в наличност и които са извънредно нужни в Украйна ", сподели още Граматикова.

Доставките на генератори са основни, откакто от септември месец Русия нанася целенасочени и всеобщи удари по цивилни цели, като унищожава редовно енергийната инфраструктура на територията на Украйна. В началото на зимата милиони украинци са без ток, а даже когато зареждането в засегнатите области се възвръща, има режим на тока, с цел да се пести запас.

Генераторите са извънредно нужни за действието на лечебни заведения, учебни заведения, съоръжение на центрове да помощ и бомбоубежища.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР