България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на

...
България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Радев: Не бива да позволяваме двоен стандарт при приемането на държавите в Шенген


България възприема като значима отговорност идното председателство на Съвета на Европейския съюз и като късмет да задълбочим и подобрим съдействието си с сътрудниците си в общността. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден организира работна среща с ръководителите на дипломатическите задачи на страните членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България.

Държавният глава изрази благодарността на страната ни за поддръжката и препоръките, които България получава от европейските си сътрудници по линия на подготовката и дефинирането на целите ни за председателството през идната година, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Гражданите на Европейския съюз слагат като приоритет да бъде дейно обезпечена сигурността им. Предстои ни значимата задача да изградим ефикасни механизми за интеграция и възстановяване на политиките в доста сфери, всред които продължаването на кохезионната политика, дигитализацията в Европейски Съюз и защитата. Отговорна задача са и договарянията за излизане на Англия от Съюза предвид на зачитането на правата на европейците “, съобщи президентът Румен Радев на срещата.

„ По време на своето председателство България си слага за цел да бъде неутрален началник на договарянията в границите на Съвета. Това, от което ще спечелим, е не налагането на национални ползи, а одобряването ни като виновен, благонадежден и равнопоставен сътрудник в Европейски Съюз “, добави още Румен Радев.

На срещата бяха разисквани настоящите тематики от дневния ред на Европейския съюз, процеса на присъединение на България към Шенгенското пространство, както и ограниченията, които страната ни подхваща за повишение на успеваемостта на битката с корупцията, както и оправянето с мигрантската рецесия.

Държавният глава прикани да бъдат прилагани идентични критерии във връзка с присъединяване на страните членки в интеграционните планове на Европейския съюз като Шенген. Румен Радев предизвести да не се позволяват двойни стандарти, които имат обезкуражаващ резултат върху страните, изпълняващи прецизно отговорностите и стандартите, заложени в европейското законодателство.

Дипломатическите представители демонстрираха интерес към позицията на президента по отношение на плановете за основаване на обща защита на Европейския съюз. По думите на Румен Радев вярната тактика за общността и самостоятелните страни членки е да разполагат с необятен набор от качества, които да подсигуряват непрекъсната подготвеност в днешната непредсказуема среда, а не да се плануват посоките и мащаба на евентуалните офанзиви.

По време на диалога беше доказана готовността на България да поддържа интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. „ В политиката си по отношение на района Европейският съюз не би трябвало да открива нови критерии. Силата на Европейски Съюз е в това да ползва идентични обективни стандарти по отношение на всички. Трябва да окуражаваме и поддържаме страните в това да ползват нужните промени още преди присъединението си, както и да откриват ефикасни добросъседски връзки между тях “, сподели още президентът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР