България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА)

...
България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА)
Коментари Харесай

България увеличава вноската си в Европейската космическа агенция и се стреми към членство

България стабилно усилва вноската си в Европейската галактическа организация (ЕКА) и се стреми към Асоциирано участие в нея. За Министерство на нововъведенията и растежа галактическият бранш е извънредно значим, тъй като е мотор на нови технологии, нововъведения и софтуерни пробиви.

Това съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов при откриването на интернационалния семинар „ Космосът в поддръжка на сигурността и защитата “, който се организира под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Основният фокус на семинара е поощряване на нововъведенията в галактическите действия и стимулиране на софтуерния суверенитет в секторите на сигурността и защитата, с оглед обезпечаване на по-добър продан сред гражданските и отбранителните проучвателен и иновационни общности.

Савов посочи, че министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев персонално е взел участие в съвещанието на Съвета на министрите в Европейската галактическа организация в Париж в края на 2022 година, където е подчертал над 50-годишният опит на България в галактическите технологии и потенциала за развиването им.

Заместник-министър Савов уточни, че страната ни има обичаи в региона на галактическите проучвания и технологии, само че последните години е изгубила инерцията и би трябвало да навакса изоставането.

„ Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и ЕКА, което беше подписано предходната година, е един инструмент за развиване на галактическия бранш “, акцентира той.

От думите му стана ясно, че се поставят систематични старания страната ни да укрепи присъединяване си в европейските галактически стратегии.

„ Фокусираме се оптимално да разпространяваме тези стратегии, върху включването в тях и на дребните и междинни предприятия, на стартъпите и бизнесмените “, сподели той.

В тази връзка заместник-министърът на нововъведенията разгласи, че на 3 и 4 април МИР и Европейската галактическа организация провеждат осведомителни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като досега към този момент са регистрирани над 80 участници.

„ Целта е да бъдат показани опциите за присъединяване на български компании и научни организации в организацията “, изясни Савов и добави, че Тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на планове от 24 април до 16 май т.г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР