България трябва да транспонира в законодателството си две нови директиви

...
България трябва да транспонира в законодателството си две нови директиви
Коментари Харесай

Предлагат да падне тайната на заплатата

България би трябвало да транспонира в законодателството си две нови наставления – за бистрота на заплащането и за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, упорстват от КНСБ. Те са извънредно скъпи, тъй като ще трансформират пазара на труда, дават благоприятни условия за обективна и транспарантна цена на труда. Хората ще знаят по какъв начин се дефинира, по какъв начин се усилва, изясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Прочетете още
Тази за равното и транспарантно възнаграждение ще докара до отпадане на така наречен фирмена загадка на заплащането, защото компаниите ще са длъжни да разгласяват на интернет страниците си стартовите заплати на своите чиновници и служащи в обособените категории по длъжности. Оповестяването им ще изсветли пазара на труда, защото върху оповестените заплати ще се заплащат и съответните осигуровки, ще има изясненост в кои компании преобладаващо заетите са на минимална работна заплата и това ще повдига и съответните въпроси, изясни Димитров.

Стъпвайки върху Директивата за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, КНСБ предлага в Кодекса на труда да се сътвори напълно нова глава за заплащането – по какъв начин се образува и договаря. Така опитът от Западна Европа може да се придвижи и в България.

Конфедерацията предлага да се договарят нови нива на минимални заплати за хора със специфична подготовка – със приблизително и висше обучение, изисквани за заеманата служба.

Така ще имаме ангажимент по закон да договаряме с работодателите на национално равнище разнообразни от сегашната МРЗ, която е за нискоквалифициран труд, нива. След което би трябвало да се слезе на равнище предприятия, където да се договарят стартови нива на заплащането по категории личен състав, длъжности и стопански действия. Договорени един път, те ще дадат задоволително информация на хората какъв брой коства техният труд с квалификацията за тази служба. Това е един банален вид на немския за договаряне на заплатите, изясни президентът на КНСБ.

Той уточни, че предложенията за законодателните промени са предоставени на работодателските организации за разискване и по тези, по които към този момент има единодушие, може още идната седмица да се изискат дейности от страна на служебния министър на труда и обществената политика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР